Vypočúvanie kandidátov na policajného prezidenta: Hamran hovoril aj o Gašparovi (foto)

Vypočúvanie kandidátov na policajného prezidenta: Hamran hovoril aj o Gašparovi (foto)

25.1.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 25. januára 10:43

Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť v pondelok vypočúva kandidátov na funkciu prezidenta Policajného zboru (PZ) SR. Kandidátmi sú dočasný prezident PZ Peter Kovařík a veliteľ Útvaru osobitného určenia Prezídia PZ (Lynx Commando) Štefan Hamran.

Podľa súčasných pravidiel výberu šéfa polície má výbor odporučiť po vypočutí kandidátov ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO) vymenovanie jedného z nich. Ak odporúčanie členovia výboru nevydajú, ministerstvo vnútra bude musieť výberové konanie zopakovať.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vypočutie kandidátov na post policajného prezidenta (fotografie)

Ako na svojom profile na sociálnej sieti Facebook uviedla Nadácia Zastavme korupciu, že o kreslo „nie je veľká bitka“ a nový policajný prezident to nebude mať ľahké.

„Malý záujem nás neprekvapuje. Policajný zbor nie je v ľahkej situácii, dvaja predošlí prezidenti skončili vo väzbe. Mnoho bývalých vrcholových predstaviteľov NAKA čelí závažným obvineniam z trestných činov,“ uviedla nadácia.

Dodala, že viacero zložiek je vplyvom dlhodobého pôsobenia skupiny, ktorú vo svojich výpovediach opísal Ľudovít Makóa a Bernard Slobodník, takmer v rozklade.

Štefan Hamran

… od roku 2011 viedol Lynx Commando, pričom v roku 2019 bol zvolený za predsedu medzinárodnej organizácie ATLAS, ktorá združuje protiteroristické jednotky členských štátov EÚ.

Pred výbor ako prvý predstúpil Hamran, podľa ktorého kozmetické úpravy, doteraz vykonávané vo fungovaní Policajného zboru (PZ) SR, nie sú postačujúce.

Hamran v rámci svojej prezentácie poukázal na to, že dôvera v políciu sa na Slovensku dlhodobo pohybuje okolo 40 percent. „A v okolitých krajinách sa pritom blíži k 70 percentám,“ povedal s tým, že situácia je spojená aj so skutočnosťou, že viacerí vedúci predstavitelia polície sú momentálne trestne stíhaní. Takéto niečo pritom podľa neho nezaznamenali v žiadnej krajine v rámci Európskej únie (EÚ).

Na margo svojich vzťahov s obvineným bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom. uviedol, že na fungovanie polície mali „diametrálne odlišný pohľad“. Preto bol Hamran ako šéf špeciálnej jednotky „odstrihnutý“ od vedenia polície práve počas funkčného obdobia Gašpara. „O tých podozreniach sme tušili, ale nie, že to naberie až také rozmery,“ povedal.

V tejto súvislosti je podľa Hamrana dôležité skvalitnenie personálneho obsadenia polície. „Je dôležité, aby sme Policajný zbor čistili,“ vyhlásil. Dodal, že podľa jeho názoru má zbor napríklad prebytok funkcionárov. Pokiaľ ide o medializované úniky informácií z vyšetrovania, podľa Hamrana to znižuje profesionalitu polície. „Je dôležité, aby sa toto nedialo,“ povedal.

Peter Kovařík

… dočasne vedie políciu od septembra 2020. V minulosti pôsobil napríklad ako policajný pridelenec vo Washingtone D.C., alebo riaditeľ Úradu boja proti korupcii Prezídia PZ. V období rokov 2017 až 2020 pôsobil na Úrade vlády SR, najskôr ako riaditeľ odboru prevencie korupcie Kancelárie predsedu vlády SR a neskôr ako generálny riaditeľ sekcie prevencie korupcie a krízového manažmentu a zároveň ako riaditeľ kancelárie Bezpečnostnej rady SR.

Viac k témam: Lynx Commando, výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Vypočúvanie kandidátov na policajného prezidenta: Hamran hovoril aj o Gašparovi (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko