Záborská chráni iba majoritnú cirkev, mimovládka zbiera podpisy za jej odstúpenie z postu splnomocnenkyne

Záborská chráni iba majoritnú cirkev, mimovládka zbiera podpisy za jej odstúpenie z postu splnomocnenkyne

15.7.2022 (Webnoviny.sk) – Mimovládne organizácie ETHOS a Inštitút ľudských práv (IĽP) spustili petíciu za odstúpenie Anny Záborskej z postu splnomocnenkyne vlády pre ochranu vierovyznania alebo presvedčenia.

Za necelý deň od jej spustenia verejnú výzvu podpísalo viac než 1 000 ľudí. Požadujú okamžité odstúpenie splnomocnenkyne Záborskej. Uvádza to v tlačovej správe IĽP.

Záborská poškodzuje ľudsko-právne princípy

“Pôsobenie pani Záborskej v tejto funkcii neprispieva k zvyšovaniu ochrany slobody vierovyznania, naopak, svojou činnosťou prispieva k poškodzovaniu ľudsko-právnych princípov, na ktorých sú aj tieto slobody založené. Mala zastupovať všetkých občanov a občianky, nie len príslušníkov majoritnej cirkvi,” vyjadril sa riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Dodal, že Záborská dosiaľ nijako nepomohla príslušníkom menších vierovyznaní, ktoré nie sú oficiálne registrované ako cirkvi.

Súčasná legislatíva podľa neho fakticky znemožňuje registráciu novej cirkvi a Záborská sa v parlamente neangažovala ani vtedy, keď poslanec Tomáš Valášek predkladal novelizáciu tejto legislatívy.

Extempore s Haľkom

“Väčšina dokáže svoje potreby a práva presadiť v spoločnosti sama čisto na základe svojej početnej prevahy a z toho plynúcich privilégií. Naopak, menšinové práva musí garantovať štát, ktorý sa chce nazývať demokratickým, právnym a rešpektujúcim ľudské práva,“ povedal predseda občianskeho združenia ETHOS Andrej Lúčny.
Ako ďalej uviedol, zdá sa, že ani tomuto základnému princípu fungovania modernej spoločnosti pani Záborská nerozumie.

“Jej posledné extempore ohľadom festivalu Pohoda nás iba výraznejšie utvrdilo v tom, že vôbec nerozumie vlastnej agende,” tvrdí Lúčny.
Záborská podľa neho nepochopila, že to nebol prejav netolerancie voči cirkvi, ale vyjadrenie odporu voči netolerancii konkrétneho človeka. Navyše si ešte vymyslela neexistujúce právo. Dodal, že splnomocnenec vlády by mal poznať ústavu a nevymýšľať si jej znenie, ako sa mu hodí.

Dúhová vlajka na spovednici

Anna Záborská čelí v posledných dňoch kritike za svoje vyjadrenia k situácii na festivale Pohoda, v ktorých vyvesenie dúhovej vlajky na spovednicu biskupa Haľka označila za porušenie ústavného práva na spoveď.
Jej tvrdenia podľa právničky Aleny Salibovej nemajú oporu v legislatíve a navyše Haľko má podľa Salibovej prístup k dostatku nehnuteľností na to, aby mohol uplatňovať svoje právo slobody vierovyznania.

Na festivale Pohoda biskup Haľko ponúkal možnosť pristúpiť k spovedi. Haľko bol v minulosti nominovaný na cenu Homofób roka a IĽP už pred festivalom upozorňovalo na jeho prítomnosť na festivale.

Vymyslené právo na spoveď

Za Haľkovu účasť sa napokon ospravedlnil aj hlavný organizátor Pohody Michal Kaščák. Úrad splnomocnenca pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia reagoval, že na festivale bolo porušené právo verejne vyznávať svoju vieru, ak bola narúšaná možnosť pristúpiť k spovedi a organizátori proti tomu nezasiahli.

Podľa IĽP si Záborská právo na spoveď vymyslela a vyzval na jej odstúpenie s odôvodnením, že nerozumie svojej agende. Úrad splnomocnenca túto výzvu odmietol a trvá na tom, že spoveď, ako náboženský obrad, patrí pod ústavne chránenú slobodu vierovyznania.

Viac k témam: Odstúpenie z funkcie, Vierovyznanie, Výzva
Zdroj: Webnoviny.sk – Záborská chráni iba majoritnú cirkev, mimovládka zbiera podpisy za jej odstúpenie z postu splnomocnenkyne © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko