Začínate s jarnou očistou? Pozor na extrémy

Začínate s jarnou očistou? Pozor na extrémy

22.3.2023 (SITA.sk) – Terapia šokom – aj takto by sa dal nazvať moderný jarný detox, sprevádzaný záplavou „účinných“ rád a tipov na očistu. Jeho dopady však môžu byť fatálne. Náhle a extrémne zmeny životosprávy totiž môžu viac uškodiť ako pomôcť.

Nie je medicínske tajomstvo, že telo sa detoxikuje samo. A to nepretržite, 24 hodín denne. Ide vlastne o jednu z hlavných funkcií pečene, obličiek, tráviaceho traktu, lymfatického systému, pľúc a kože. Ak sa vám zdá, že máte v tomto smere problém, je čas navštíviť lekára. V opačnom prípade možno len potrebujete dlhodobo zlepšiť životosprávu a na to stačia dôverne známe zásady zdravého životného štýlu.

Jedzte pestro, vyvážene a pravidelne

Aby vaše telo pracovalo ako má, potrebuje pestrú a vyváženú stravu, v ktorej sú v optimálnej miere zastúpené bielkoviny, sacharidy, tuky aj vláknina. Častou chybou sú práve rýchle riešenia a radikálne obmedzenia pri strave, kedy na nejaký čas cielene vynecháte istý typ potravín. Cieľom je zhodiť pár kilogramov. No po tom, ako sa po očiste vrátite do starých koľají, kilá sú nielen späť, pribudne ich aj zopár navyše. V ešte horšom prípade je telo vnútorne rozhodené, pretože mu chýbajú živiny. Bez strachu však môžete obmedziť sladkosti, vysmážané jedlá alebo nezdravé nočné prejedanie sa.

Nastavte si pitný režim

Bolieva vás často hlava? Môže to byť spôsobené nedostatkom tekutín. Piť by ste mali priebežne počas celého dňa a ideálne iba čistú vodu a nesladené čaje. Ak ste doposiaľ popíjali najmä sladené nápoje, zmenu lepšie zvládnete, ak si aspoň na začiatku pridáte do čistej vody šťavu z citróna a mätu.

Rozhýbte sa, ale doprajte si aj odpočinok

Nemusíte denne zabehnúť polmaratón. Na začiatok stačí aj obyčajná chôdza, alebo iný pohyb, ktorý vám je prirodzený a príjemný. Cieľom je nielen rozhýbať sa, ale najmä nastaviť si z tejto činnosti dennú rutinu. Zdravý pohyb pomáha regulovať váhu, udržať telo v optimálnej kondícii, odbúrať stres a udrží vás v dobrej nálade. Zaradiť by ste ho mali najmä vtedy, ak máte sedavé zamestnanie. Dobrý je však aj pre kvalitný spánok. Ten by ste si mali denne dopriať počas sedem až deväť hodín.

Zabudnite na cigarety

Táto zásada sa dotýka špeciálne dospelých fajčiarov, ktorí nevedia alebo zatiaľ nechcú prestať fajčiť. Skoncovať s týmto návykom môže byť pre niekoho nemožné. No aspoň za pokus to rozhodne stojí. Veda podáva dospelým fajčiarom pomocnú ruku v podobe bezdymových alternatív, ktoré sú vhodnejšou alternatívou oproti klasickým cigaretám. Prečo je tomu tak? Jedným z pretrvávajúcich mýtov je, že ochorenia spojené s fajčením – a to i rakovinu – spôsobuje samotný nikotín. Existuje pritom všeobecný vedecký konsenzus, že príčinou zdravotných ťažkostí sú škodlivé látky vznikajúce pri spaľovaní tabaku. Takto vzniká decht – zvyšok dymu po zhorení cigarety, ktorý je zmesou chemických zlúčenín s obsahom karcinogénnych a toxických látok. Nikotín teda nie je hlavnou príčinou chorôb spojených s fajčením. Tou sú škodlivé chemické látky v cigaretovom dyme, ktoré vznikajú pri horení tabaku.

Skúste to bez dymu

Okrem toho klasické cigarety sťažujú dýchanie. Aj v tomto prípade sú bezdymové alternatívy vhodnejším riešením, čo dokazujú aj najnovšie štúdie. Po úplnom prechode na IQOS bezdymové zariadenia môžete lepšie dýchať, ako keby ste pokračovali vo fajčení klasických cigariet, čo dokazuje aj šesťmesačná klinická štúdia vykonaná v USA s 984 dospelými fajčiarmi. Dôvodom je to, že IQOS tabak nespaľuje, ale len nahrieva, a nevytvára tak škodlivý dym. A aj keď je najlepšie prestať s fajčením a užívaním nikotínových výrobkov úplne, nie vždy je to jednoduché rozhodnutie. Čo tak nadýchnuť sa voňavej jari namiesto cigaretového dymu? V predaji je najmodernejšie bezdymové zariadenie IQOS ILUMA, bez čepele a potreby čistenia, v pekných farebných prevedeniach a štýlovom dizajne.

Bezdymové zariadenia IQOS nie sú bez rizika. Dodávajú nikotín, ktorý je návykový. Sú určené len pre dospelých, ktorí by inak pokračovali vo fajčení alebo užívaní iných nikotínových výrobkov.

Tento článok nie je autorským obsahom SITA.sk. Bol dodaný klientom, uverejnený ako platený PR článok.

Viac k témam: Detox, IQOS, jarná očista, PR
Zdroj: SITA.sk – Začínate s jarnou očistou? Pozor na extrémy © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko