Slovinsko legalizovalo manželstvá osôb rovnakého pohlavia aj po tom, ako občania odmietli opatrenie v troch národných referendách

Slovinsko legalizovalo manželstvá osôb rovnakého pohlavia aj po tom, ako občania odmietli opatrenie v troch národných referendách

Slovinci odmietli manželstvá osôb rovnakého pohlavia v troch samostatných referendách, ale najvyšší súd krajiny tieto demokratické výsledky zamietol.

Slovinsko sa stalo prvou bývalou krajinou komunistického východného bloku, ktorá legalizovala manželstvá osôb rovnakého pohlavia, ale toto rozhodnutie nebolo ani zďaleka demokratické. Napriek tomu, že slovinskí občania odmietli manželstvá osôb rovnakého pohlavia v troch samostatných národných referendách, ústavný súd krajiny pokračoval a legalizoval takéto manželstvá, ako aj povoľoval adopcie od párov rovnakého pohlavia.

8. júla šesť sudcov hlasovalo za legalizáciu manželstiev a adopcií osôb rovnakého pohlavia, zatiaľ čo traja hlasovali proti. Väčšina tvrdila, že zákaz manželstiev osôb rovnakého pohlavia je protiústavný. Podľa rozhlasovej stanice Radio France rozhodnutie prišlo po tom, ako dva homosexuálne páry podali sťažnosti, že si nemôžu vziať alebo adoptovať deti.

Sudcovia píšu, že ich rozhodnutie „neznižuje význam tradičného manželstva ako zväzku muža a ženy, ani nemení podmienky, za ktorých sa ľudia opačného pohlavia môžu zosobášiť“. Predtým sa Slovinci postavili proti univerzálnemu manželstvu v troch samostatných referendových hlasovaniach, naposledy v roku 2015, pričom 60 percent občanov hlasovalo proti legalizácii. Pápež František tiež požiadal o „nie“ a povedal Slovincom, aby „podporovali rodinu, referenčnú štruktúru pre život v spoločnosti“. Tí, ktorí boli počas referenda proti manželstvám osôb rovnakého pohlavia, boli podporovaní konzervatívnymi stranami a katolíckou cirkvou. Píše portál RMX.

Ako je vidieť v mnohých krajinách, súdy obišli vôľu ľudí v tejto konkrétnej sociálnej otázke. Teraz má slovinský parlament šesť mesiacov na to, aby konal, ale pravdepodobne legalizujú marraiges osôb rovnakého pohlavia oveľa skôr. Premiér Robert Golob sa pripravuje na zavedenie nového zákona do dvoch týždňov, aby sa zabezpečilo, že pravidlá manželstiev osôb rovnakého pohlavia budú v súlade s rozhodnutím najvyššieho súdu.

„Ústavný súd nám prikazuje zrušiť túto protiústavnosť. Urobíme tak čo najskôr, zákon už pripravujeme,“ potvrdil Luka Mesec, minister práce, rodiny, sociálnych vecí a rovnosti príležitostí.

0Shares
Správy Svet