Spojenec alebo vazal? Putin pripravuje referendum o anexii Bieloruska, informujú ruské médiá

Spojenec alebo vazal? Putin pripravuje referendum o anexii Bieloruska, informujú ruské médiá

Ruský prezident Vladimir Putin zvažuje okrem dobytých ukrajinských oblastí aj vstup do susedného Bieloruska. Je to jeho spojenec počas súčasnej vojny na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský server Meduza. Bielorusko a časti Ukrajiny by podľa mediálnych zdrojov Putin rád vyhral referendum podobné Krymskému polostrovu pred rokmi.

O Putinovom pláne informuje ruský opozičný web Meduza, ktorý sa zameriava na udalosti v Rusku a okolí z exilu v Lotyšsku. Podľa nemenovaných zdrojov v médiách Kremeľ stále zvažuje usporiadanie referenda o pripojení sa k Rusku na území samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Rovnaký plán má aj v regióne Cherson.

Zdroje, na ktoré sa Meduza odvoláva, však hovoria aj o referende mimo Ukrajiny. Jedným z Putinových krokov je anexia Bieloruska. Meduza dokonca uvádza, že referendum o zjednotení oboch krajín by sa mohlo uskutočniť v septembri.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko je putinov dlhoročným spojencom, často ho chváli a niekoľkokrát ho požiadal o radu alebo pomoc, dokonca aj o vojenské poradenstvo. Ale údajne sa mu nepáči myšlienka, že by bol oficiálne zadĺžený Putinovi ako spoluobčanom. „Závisí to od zvrhnutia Lukašenka (Putina), ktorý tomuto scenáru bráni, ako len môže,“ povedal pre Meduzu nemenovaný zdroj.

0Shares
Správy Svet