Dosť bolo ignorancie aj stop súdnej mape, pred Kolíkovej ministerstvom sa koná protest (video+foto)

Dosť bolo ignorancie aj stop súdnej mape, pred Kolíkovej ministerstvom sa koná protest (video+foto)

13.10.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 13. októbra 13:38

Približne stovka sudcov a zamestnancov súdov z obvodu Krajského súdu v Bratislave protestuje pred budovou Ministerstva spravodlivosti SR proti reforme súdnej mapy.

Na ministerstve sa zatiaľ koná rozporové konanie k zásadným pripomienkam k novej súdnej mape vznesené krajskými a okresnými súdmi v SR.

Zamestnanci bratislavského krajského súdu a siedmich okresných súdov žiadajú stiahnutie celej reformy. Držia pritom napríklad transparenty ako „stop súdnej mape“, „dosť bolo ignorancie“ a „biznis so súdnymi budovami“.

Protesty aj v iných mestách

Podobné protestné akcie sa konajú aj pred Krajským súdom v Košiciach, Trenčíne a Nitre, pred okresnými súdmi v Kežmarku, Čadci, Námestove, Ružomberku či Piešťanoch. Podľa protestujúcich sa ministerka nemohla stihnúť oboznámiť so všetkými pripomienkami, ktoré boli voči návrhu novej súdnej mapy. Pretože len 5. októbra sa skončilo medzirezortné pripomienkové konanie.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Protest sudcov a zamestnancov súdu pred Ministerstvom spravodlivosti SR (fotografie)

„Vaše vyjadrenia, že druhý návrh súdnej mapy vznikol na základe pripomienok vznesených voči prvej súdnej mape sú nepravdivé. Pre súdy v obvode Krajského súdu Bratislava sa nič nezmenilo. Váš druhý návrh je identický s prvým. Predstavuje zrušenie Krajského súdu v Bratislave,“ povedala na adresu ministerky spravodlivosti Mária Kolíkovej (nom. SaS) podpredsedníčka odborov pri krajskom súde v Bratislave Viera Habová.

Politické rozhodnutie a nie riešenie problému

Zdôraznila, že druhý návrh novej súdnej mapy sú len politickým rozhodnutím a nie riešením problémov. Reformu súdnictva je podľa odborárov potrebné riešiť modernizáciou súdov.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Týka sa to naozaj všetkých, nie len zamestnancov, ale aj občanov. Dostupnosť na súd bude zložitejšia,“ uviedla na zhromaždení predsedníčka odborovej organizácie zamestnancov justície SR Ingrid Vrkočová. Doplnila, že aj kompenzácia pre zamestnancov súdov v súvislosti s cestovaním je nedostačujúca. „Sto eur na mesiac a na rok je podľa nás výsmechom vzhľadom na veľké zdražovanie,“ pokračovala Vrkočová.

Poukázali aj na to, že zamestnanci budú robiť na súdoch viac ako jeden rok. Predsedníčka odborovej organizácie justície skonštatovala aj to, že zamestnanci súdov pracujú za „takmer minimálnu mzdu“. „Justícia chradne, ale na budovy je,“ dodala.

Kolíková nerozumie ich obavám

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková nevie, prečo majú zamestnanci justície obavy zo straty zamestnania v dôsledku reformy súdnej mapy.

„Rozprávali sme o návrhu súdnej mapy, ktorý súvisí s krajskými súdmi. V rámci nich navrhujeme zväčšenie obvodov z ôsmich na štyri. To znamená zachovanie všetkých pracovísk súdov len s tým, že sa zväčšia obvody,“ reagovala na stredajšie rozporové konanie a protesty ministerka, ktorá sa nestihla porozprávať s protestujúcimi pred budovou ministerstva.

„Mrzí ma, že som sa nestihla rozprávať so zástupcami protestu, prebiehalo rozporové konanie, vybavila som neodkladné veci a chcela som sa s nimi rozprávať,“ povedala.

Predstavila nové návrhy

Zdôraznila, že do reformy zapracúva veľké množstvo argumentov a stihla sa oboznámiť so všetkými pripomienkami. „Čo sa týka oboznámenia sa s pripomienkami, ktoré boli od odborárov, tak som sa oboznámila s troma zásadnými obsahovými pripomienkami, ktoré boli,“ vysvetlila s tým, že mala dostatočný čas zaujať k nim postoj.

Na rozporovom konaní ministerka predstavila zástupcom súdov aj nové návrhy. „Treba povedať, že nebol tu obojstranný záujem rozprávať sa o ďalších alternatívach či kompromisoch, ktorými by sme mohli vyriešiť pripomienky. Bolo to vo veľkej miere také vyhranenie sa a vyjadrovanie sa len k návrhu, ktorý bol predmetom pripomienkového konania,“ doplnila.

Návrh novej súdnej mapy

.. navrhuje vytvoriť 30 obvodov prvostupňových súdov vrátane dvoch mestských súdov v Bratislave a v Košiciach (namiesto doterajšej siete 54 obvodov okresných súdov) a troch obvodov odvolacích súdov (namiesto doterajších ôsmich obvodov krajských súdov).

Sídla všeobecných odvolacích súdov by sa mali zriadiť v sídlach doterajších krajských súdov: v Prešove pre Východoslovenský obvod, v Banskej Bystrici pre Stredoslovenský obvod a v Trnave pre Západoslovenský obvod. Ministerstvo ráta aj so zriadením dočasných detašovaných pracovísk súdov.

Viac k témam: Minister spravodlivosti SR, Protest, Súdna mapa
Zdroj: Webnoviny.sk – Dosť bolo ignorancie aj stop súdnej mape, pred Kolíkovej ministerstvom sa koná protest (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet