Bezpečnostná rada jednomyseľne podporila Guterresa ako staronového generálneho tajomníka OSN

Bezpečnostná rada jednomyseľne podporila Guterresa ako staronového generálneho tajomníka OSN

8.6.2021 (Webnoviny.sk) – Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (OSN) v utorok jednomyseľne podporila súčasného generálneho tajomníka organizácie Antónia Guterresa ako kandidáta do druhého funkčného obdobia.

Tým mu otvorila cestu k znovuzvoleniu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosťou uskutoční 18. júna. Guterres sa o funkciu uchádzal ako jediný kandidát.

Pätnásťčlenná rada sa za pokračovanie mandátu vyslovila na krátkom neverejnom zasadnutí. Ďalšie päťročné obdobie v úrade najpoprednejšieho svetového diplomata mu začne plynúť 1. januára 2022.

V zmysle charty OSN volí generálneho tajomníka Valné zhromaždenie 193 členských krajín organizácie, a to na základe odporúčania jej Bezpečnostnej rady.

Niekdajší portugalský premiér a bývalý vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres stojí na čele svetovej organizácie od 1. januára 2017.

Viac k témam: generálny tajomník
Zdroj: Webnoviny.sk – Bezpečnostná rada jednomyseľne podporila Guterresa ako staronového generálneho tajomníka OSN © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet