Boeing dopadol na hladinu neporušený, potápači z mora vytiahli čiernu skrinku

Boeing dopadol na hladinu neporušený, potápači z mora vytiahli čiernu skrinku

12.1.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 12. januára 13:19

Potápači indonézskeho námorníctva, ktorí v utorok prehľadávali dno Jávskeho mora, našli záznamník letových údajov, tzv. čiernu skrinku, z lietadla spoločnosti Sriwijaya Air, ktoré sa v sobotu zrútilo so 62 ľuďmi na palube.

Trosky lietadla našli 23 metrov pod hladinou

Príčina nehody je stále neznáma a zariadenie pomôže vyšetrovateľom zistiť, čo spôsobilo, že stroj Boeing 737-500 spadol počas silného dažďa krátko po vzlietnutí z Jakarty.

Predseda dopravného výboru Soerjanto Tjahjono už vylúčil možný rozpad lietadla. Keď videl stav trosiek, skonštatoval, že stroj bol neporušený, kým nenarazil na morskú hladinu. Teóriu o výbuchu lietadla podľa neho vyvrátil nález disku turbíny lietadla s poškodenou lopatkou.

Pri pátraní po čiernych skrinkách nasadili približne 160 potápačov. Šéf vojenského letectva, maršál Hadi Tjahjanto, uviedol, že ďalšiu čiernu skrinku zaznamenávajúcu hlasy v kabíne pravdepodobne nájdu čoskoro. Asi 3600 záchranárov, 13 vrtuľníkov, 54 veľkých lodí a 20 menších člnov pri prehľadávaní oblasti najprv natrafilo na časti ľudských tiel či oblečenie. Trosky lietadla neskôr našli 23 metrov pod hladinou.

Lietadlo malo vzlietnuť o hodinu skôr

Lietadlo prešlo minulý mesiac kontrolou letovej spôsobilosti. Boeing 737-500 bol od marca do decembra uzemnený v dôsledku pandémie koronavírusu a kontrolu úspešne absolvoval 14. decembra, uviedlo indonézske ministerstvo dopravy, na ktoré sa odvoláva spravodajský portál BBC.

O päť dní neskôr mal stroj svoj prvý let bez pasažierov a 22. decembra ho znova začali používať na komerčné lety.

Ministerstvo dopravy po nehode uviedlo, že lietadlo malo pôvodne vzlietnuť o hodinu skôr, no let SJ182 pre zlé počasie odložili. Boeing vzlietol o 14:36 miestneho času a o štyri minúty zmizol z radaru po tom, ako pilot nahlásil výstup do výšky 8839 metrov. Jeho cieľom bolo mesto Pontianak na ostrove Borneo.

Viac k témam: Boeing 737-500, pád lietadla
Zdroj: Webnoviny.sk – Boeing dopadol na hladinu neporušený, potápači z mora vytiahli čiernu skrinku © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet