Brocková nástojí na zabezpečení dovozu obilnín z Ukrajiny pre tretie krajiny v núdzi

Brocková nástojí na zabezpečení dovozu obilnín z Ukrajiny pre tretie krajiny v núdzi

20.5.2022 (Webnoviny.sk) – Európska únia (EÚ) musí podľa štátnej tajomníčky ministerstva zahraničných vecí Ingrid Brockovej vyvinúť maximálne úsilie a použiť všetky dostupné nástroje na zabezpečenie dovozu obilnín pre tretie krajiny v núdzi.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Uviedla to na zasadnutí rozvojového segmentu Rady pre zahraničné veci v Bruseli. Ako priblížil komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, hlavnou témou rokovania boli globálne dopady ruskej agresie na Ukrajine so zameraním na potravinovú bezpečnosť.

Export obilnín

Brocková na stretnutí označila za nevyhnutné, aby sa sústredili na najzávažnejší problém, ktorým je export obilnín z Ukrajiny.

Riziko chudoby a hladomoru sa každým dňom zvyšuje. Aktuálne bojujeme s časom, a preto je potrebná efektívna mobilizácia prepravných kapacít v rámci EÚ. Musíme pokračovať v hľadaní vhodných alternatív zabezpečenia exportu a čo najskoršieho vytvorenia potravinových koridorov,“ povedala.

Slovensko je pripravené v najväčšej možnej miere pomáhať pri exporte z Ukrajiny.

Nútené vysídlenie

Komunikačný odbor dodal, že komisárka pre medzinárodné partnerstvá Jutta Urpilainen na stretnutí informovala ministrov o cestovnej mape Európskej finančnej architektúry pre rozvoj.

Následne poskytla informáciu o Samite OSN pre transformáciu vzdelávania, ktorý je naplánovaný na jeseň v New Yorku. Ministri na zasadnutí tiež prijali závery Rady k obnovenému partnerstvu s najmenej rozvinutými krajinami (LDCs) a Výročnej správe za rok 2021 o implementácii nástrojov vonkajšej činnosti EÚ v roku 2020.

Na záver ministri počas neformálneho obeda diskutovali aj s Vysokým komisárom OSN pre utečencov (UNHCR) Filippom Grandim. Brocková ocenila jeho angažovanosť a podotkla, že nútené vysídlenie predstavuje problém, ktorému je potrebné venovať náležitú pozornosť, predovšetkým v dôsledku udalostí spôsobených ruskou agresiou na Ukrajine.

V tomto kontexte oceňujeme aktivity UNHCR aj na Slovensku a zdôrazňujeme, že naďalej je potrebná úzka spolupráca nielen na bilaterálnej, ale aj na európskej úrovni,“ uzavrela.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Brocková nástojí na zabezpečení dovozu obilnín z Ukrajiny pre tretie krajiny v núdzi © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet