Bývalý španielsky kráľ Juan Carlos I. čelí obvineniam za finančné zločiny, premiér ho vyzval na vysvetlenie

Bývalý španielsky kráľ Juan Carlos I. čelí obvineniam za finančné zločiny, premiér ho vyzval na vysvetlenie

15.10.2021 (Webnoviny.sk) – Španielsky premiér Pedro Sánchez vyzval bývalého kráľa Juana Carlosa I., aby ponúkol verejné vysvetlenie podozrení z jeho finančných priestupkov, ktoré sú predmetom vyšetrovania a pošpinili reputáciu španielskej monarchie.

Oslabená dôvera v inštitúcie

„Podľa mňa by bolo dobré, keby kráľ Juan Carlos povedal, čo si myslí o všetkých týchto nepríjemných problémoch,“ povedal španielsky premiér počas štvrtkového rozhovoru pre televíznu stanicu La Sexta.

Dodal, že dosiaľ zverejnené informácie „oslabili dôveru Španielov vo svoje inštitúcie“.

Už 83-ročný Juan Carlos I., ktorý vládol v rokoch 1975 – 2014, momentálne čelí vyšetrovaniu v Španielsku i Švajčiarsku pre údajné finančné zločiny.

Kráľ Filip VI. sa vzdal dedičstva

Pred viac ako rokom odišiel do zahraničia po tom, čo sa v médiách objavili informácie o podozrivých finančných transakciách.

Súčasný španielsky kráľ Filip VI. sa od aktivít svojho otca dištancuje. V marci minulého roka sa dokonca vzdal akéhokoľvek budúceho dedičstva, ktoré by získal po svojom otcovi.

Viac k témam: Finančné podvody
Zdroj: Webnoviny.sk – Bývalý španielsky kráľ Juan Carlos I. čelí obvineniam za finančné zločiny, premiér ho vyzval na vysvetlenie © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet