Český medik podľahol ťažkým zraneniam, vo vojne na Ukrajine zachránil mnoho životov

Český medik podľahol ťažkým zraneniam, vo vojne na Ukrajine zachránil mnoho životov

16.5.2023 (SITA.sk) – Český dobrovoľný medik a zakladateľ projektu Phoenix v pondelok podľahol ťažkým zraneniam, ktoré utrpel pred niekoľkými týždňami na Ukrajine.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Informuje o tom spravodajský portál TN.cz s odvolaním sa na jeho kolegov z projektu Phoenix, ktorí smutnú správu oznámili prostredníctvom sociálnych sietí.

Zasiahol ho šrapnel

Muža s prezývkou Taylor zasiahol šrapnel, keď v Donbase zachraňoval zranených bojovníkov. Začiatkom apríla ho vo vážnom stave previezli do Česka.

„Milí priatelia, je nám ľúto, že vám musíme oznámiť smutnú správu. Taylor, zakladateľ projektu Phoenix, náš kamarát a hrdina, ktorý osobne zachránil mnoho zranených bojovníkov na východnom fronte a jeho výukou bojovej medicíny prešli tisíce vojakov i civilistov, dňa 15. mája 2023 podľahol po niekoľkých týždňoch boja svojmu ťažkému zraneniu,“ oznámili českí dobrovoľníci.

Taylor okrem nasadenia v oblasti bojovej medicíny organizoval aj humanitárnu pomoc. „Od prvého dňa vojny zabezpečil desiatky dodávok do nedostupných oblastí, vykonával extrakcie civilistov, koordinoval ohromujúce množstvo dobrovoľníkov. Bude nám chýbať jeho prenikavá inteligencia, skúsenosti i výnimočná miera erudície v oblasti vojnových konfliktov,“ dodali jeho priatelia.

Obetoval všetko

Od začiatku vojny podľa nich obetoval svoj osobný i pracovný život, financie a tiež spánok.

„Svojimi činmi nás opakovane presvedčil, že má zmysel bojovať za lepší svet, že aj v najťažších momentoch je možné držať sa svojich morálnych hodnôt a konať ľudsky. Chýba nám jeho čierny humor vo chvíľach, keď okolo dopadali rakety, schopnosť nadchnúť ostatných, takt i nadhľad, ktorým predchádzal konfliktom,“ pokračovali v slovách chvály na adresu Taylora, ktorý bol podľa nich skromný muž a jeho nasadenie, sila a láska inšpirovali členov nadačného fondu k tomu, aby sa stále zlepšovali ako ľudia a pomáhali ostatným. Identitu muža sa však kolegovia rozhodli, i s ohľadom na pozostalých, nezverejňovať.

Projekt Phoenix vznikol v roku 2022 v reakcii na ruskú agresiu na Ukrajine. Dobrovoľníci počas svojho pôsobenia vycvičili v bojovej medicíne asi päťtisíc vojakov po celej Ukrajine. Zároveň ako medici pomáhajú priamo na frontovej línii.

Viac k témam: Dobrovoľníci, rusko-ukrajinský konflikt, Úmrtie, vojenská invázia
Zdroj: SITA.sk – Český medik podľahol ťažkým zraneniam, vo vojne na Ukrajine zachránil mnoho životov © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet