Odvolávanie Matoviča (naživo): Hlasovanie sa posunulo, Taraba dal Sulíkovi ultimátum

Odvolávanie Matoviča (naživo): Hlasovanie sa posunulo, Taraba dal Sulíkovi ultimátum

29.9.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 29. septembra 12:56

V parlamente prebieha mimoriadna schôdza, na ktorej poslanci rozhodnú o osude ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO).

Na začiatku sa prezentovalo 134 poslancov a plénum tak bolo uznášaniaschopné. V stredu sa rokovalo do 19.00 a schôdza pokračuje vo štvrtok od 9.00. Hlasovať o Matovičovi sa malo o 11.00, ale keďže v pléne hovoril viac ako dve hodiny, posunulo sa až na 17.00.

Nezaradený poslanec a predseda strany Život – Národná strana (Život-NS) Tomáš Taraba dal ultimátum predsedovi strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richardovi Sulíkovi, aby vo štvrtok do 17.00 verejne oznámil, či zahlasuje za predčasné voľby.

„Ak tak neurobí, na hlasovaní o tom, aby sa vrátil do vlády cez odvolanie Matoviča, sa nezúčastním,“ napísal Taraba na sociálnej sieti. Poslanec zároveň tvrdí, že Matovič si nezaslúži byť ministrom, preto „hlasovať za jeho zotrvanie nebudem ani ja a ani jeden z mojich kolegov zo strany“.

Naživo: Rokovanie parlamentu

Písomne do rozpravy boli prihlásení štyria poslanci – Richard Sulík (SaS), Peter Pellegrini (nezaradený/Hlas-SD), Milan Mazurek (nezaradený/hnutie Republika) a Matúš Šutaj Eštok (nezaradaný/Hlas-SD). Ešte predtým za navrhovateľom prehovorila predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová, za vládu premiér Eduard Heger (OĽaNO) a pultu sa postavil aj samotný Matovič. Medzi rečníkmi bol aj poverené spravodajca Marián Viskupič (SaS).

Zobraziť fotogalériu k článku:
Odvolávanie Igora Matoviča (fotografie)

Po vystúpeniach písomne prihlásených poslancov sa ešte ústne do rozpravy prihlásili štyria poslanciMiroslav Suja (nezaradený/hnutie Republika), Filip Kuffa (nezaradený/Život-NS), Tomáš Taraba (nezaradený/Život-NS) a Jana Bittó Cigániková (SaS). O slovo potom ešte požiadal aj samotný Matovič.

Video: Štvrtkové vystúpenie Matoviča

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Stanovisko vlády

Návrh na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády a šéfovi rezortu financií iniciovala strana Sloboda a Solidarita (SaS). Pod návrh sa podpísalo 32 poslancov, okrem liberálov to boli poslanci Hlasu-SD a nezaradení poslanci Tomáš Valášek a Miroslav Kollár, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke strany Za ľudí.

Video: Stredajšie vystúpenie Matoviča

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Vláda na odvolanie Matoviča nevidí dôvod a návrh vníma ako neopodstatnený. Je vraj nevyhnutné, aby sa všetka pozornosť zamerala na energetickú krízu a vysokú infláciu a boj proti týmto faktorom.

Navrhovatelia vo svojom odôvodnení konštatujú, že schválením balíčka pomoci poskytnutej rodinám pri mimoriadnom náraste inflácie sa opovrhuje Ústavou SR, zákonmi a demokratickými princípmi a nevidia dôvod na urýchlené konanie vlády. Vláda trvá na tom, že táto pomoc bola nevyhnutná a rýchlosť jej prijatia opodstatnená.

Video: Stanovisko vlády

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Pellegrini verí v 76 hlasov

Opozičníci z Hlasu-SD a hnutia Republika sa v stredu na tlačových konferenciách vyjadrili, že budú hlasovať za odvolanie Matoviča a zároveň k tomu vyzvali aj zvyšok opozície.

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini je presvedčený, že je „psou povinnosťou“ každého opozičného politika zahlasovať za odvolanie Matoviča, a to bez ohľadu na to, či to má, alebo nemá dopad na predčasné voľby. Vláda je podľa neho „banda amatérov, ktorá vedie krajinu do záhuby“, a Matovič je „terorista, najhorší minister v tejto krajine, najnenávidenejší politik a jednoducho musí z politiky odísť“.

Výsledok hlasovania bude podľa neho závisieť od toho, ako sa zachovajú nezaradení poslanci. „Spolu 76 hlasov by sa nájsť mohlo, ale v pozadí zrejme prebiehajú nejaké ťahy, takže bude to do poslednej chvíle nepredvídateľné,“ myslí si Pellegrini.

Hlasovanie poslancov okolo Tarabu

Predseda hnutia Republika Milan Uhrík uviedol, že Matovič je tŕňom v päte Slovenskej republiky a musí byť odvolaný.

Uhrík zároveň vyzval celú opozíciu, aby prestala váhať a hrať hry a zahlasovala za odvolanie. „Tie argumenty, ktoré tu niektorí kolegovia predkladajú, že Matoviča treba podržať, lebo inak hrozí návrat SaS do vlády, sú absurdné. Ďalší nezmysel sú argumenty opozičných kolegov, že najprv sa treba dohodnúť so SaS na predčasných voľbách,“ povedal Uhrík.

Podľa šéfa Republiky sa v parlamente „rozpráva“, že skupina poslancov okolo Tomáša Tarabu sa pri odvolávaní Matoviča zdrží alebo bude proti, ďalší vraj môžu záhadne chýbať. Upozornil na to, že tí istí politici, ktorí pred pár dňami vykrikovali pred prezidentským palácom, ako bolo vlády dosť, sa dnes vykrúcajú pri odvolávaní Matoviča. „Skôr mi to pripadá tak, že niekto si tých politikov kúpil, nehovorím, že finančne, možno nejakými výhodami,“ povedal Uhrík.

V návrhu sa píše, že Matovič poníma výkon funkcie člena vlády a ministra financií ako „one man show“ a priestor na násilné presadzovanie svojich často neodborných myšlienok.

Poslanci uvádzajú „ústavné a zákonné dôvody“ a tiež „politické dôvody“ pre vyslovenie nedôvery Matovičovi. Podľa nich minister financií ruinuje rozpočet Slovenskej republiky, vyčítajú mu napríklad rodinný balíček a jeho dopad na rozpočty samospráv, a tiež očkovaciu lotériu. V rámci politických dôvodov uvádzajú, že Matovičov spôsob komunikácie šíri napätie a rozdeľuje spoločnosť, hovoria o neustálej kritike a urážkach na adresu partnerov, prezidentky, médií, znevažovaní a spochybňovaní vedcov a odborníkov, profesijných skupín a menšín.

Matovič sa pred časom na sociálnej sieti vyjadril, že svoje odvolanie z postu ministra financií zoberie chladnokrvne ako fakt. Osobne bude rád, že celé Slovensko vtedy na vlastné oči uvidí, že SaS je ochotná sa spojiť pre vlastný prospech s mafiou aj fašistami bez ohľadu na akékoľvek dovtedy proklamované hodnoty. Podľa neho to bude dokonanie pomsty zo strany Richarda Sulíka (SaS) a definitívnym potvrdením, že SaS sa po voľbách spojí s Hlasom-SD.

Viac k témam: Menšinová vláda Eduarda Hegera, Mimoriadna schôdza parlamentu, Minister financií SR, Odvolávanie Matoviča, Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS), Rokovanie NR SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Odvolávanie Matoviča (naživo): Hlasovanie sa posunulo, Taraba dal Sulíkovi ultimátum © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet