Čo spôsobilo otrasy na dánskom ostrove Bornholm? Podľa vedcov to boli akustické vlny, ale ich zdroj je záhadou

Čo spôsobilo otrasy na dánskom ostrove Bornholm? Podľa vedcov to boli akustické vlny, ale ich zdroj je záhadou

15.5.2023 (SITA.sk) – Séria menších otrasov zaznamenaných v sobotu na dánskom ostrove Bornholm v Baltskom mori zmiatla tamojších vedcov, ktorí teraz tvrdia, že ich spôsobili „akustické tlakové vlny pochádzajúce z neznámeho zdroja“.

Najprv sa predpokladalo, že otrasy spôsobili zemetrasenia. Potom seizmológovia teoretizovali, že pochádzajú z kontrolovaných výbuchov v Poľsku, ktoré nastali viac ako 140 kilometrov južne od Bornholmu.

Udalosť v atmosfére

Geologická služba Dánska a Grónska (GEUS) v pondelok uviedla, že otrasy „nie sú spôsobené zemetraseniami, ale tlakovými vlnami z udalosti v atmosfére“. Pochádzali však z „neznámeho zdroja“.

„Seizmológovia môžu oznámiť, že je nepravdepodobné, že otrasy pochádzajú z riadeného výbuchu v Poľsku, ktorý sa uskutočnil krátko pred prvými správami o otrasoch na Bornholme,“ uviedol vo vyhlásení GEUS, ktorý nameral seizmické otrasy s magnitúdom 2,3.

Zmeny tlaku v ušiach

Obyvatelia Bornholmu, kde žije asi 40-tisíc ľudí, ktorí nahlásili otrasy, hovorili o hlbokom dunení, chvení a rachote, ako aj meniacom sa tlaku v ušiach.

Poľské úrady uviedli, že počas cvičenia Anakonda23 v severopoľskom meste Ustka bola intenzívna aktivita, ktorá zahŕňala prúdové stíhačky a ostrú streľbu delostreleckou muníciou.

Viac k témam: otrasy
Zdroj: SITA.sk – Čo spôsobilo otrasy na dánskom ostrove Bornholm? Podľa vedcov to boli akustické vlny, ale ich zdroj je záhadou © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet