Egypt očakáva pre upchatý Suezský prieplav miliardové odškodné. Zatiaľ nie je jasné, kto to zaplatí

Egypt očakáva pre upchatý Suezský prieplav miliardové odškodné. Zatiaľ nie je jasné, kto to zaplatí

2.4.2021 (Webnoviny.sk) – Egypt v súvislosti s uviaznutou loďou v Suezskom prieplave očakáva odškodné viac miliardu dolárov.

Informoval o tom hlavný predstaviteľ kanála Ossama Rabei, ktorý upozornil, že plavidlo i náklad v hodnote asi 3,5 miliardy dolárov nebudú môcť opustiť egyptské územie, ak sa otázka náhrady škody dostane pred súd.

Výška odškodného zohľadňuje rôzne faktory

Ako Rabei uviedol pre egyptskú televíziu, výška odškodného zohľadňuje záchrannú operáciu, náklady vyplývajúce zo zastavenej dopravy a straty, ktoré kanálu vznikli počas takmer týždeň trvajúcej blokády.

Bližšie nešpecifikoval, kto bude zodpovedný za vyplatenie odškodného. Dodal však, že v minulosti mali predstavitelia kanála a majitelia lodí dobré vzťahy.

Loď na šesť dní zablokovala Suezský prieplav

Kolosálna kontajnerová loď Ever Given minulý týždeň na šesť dní zablokovala Suezský prieplav a ochromila dôležitú tepnu svetového obchodu. Momentálne kotví vo Veľkom horkom jazere, širokej vodnej ploche na polceste medzi severným a južným koncom kanála.

Štyristo metrov dlhá a 200-tisíc ton ťažká loď sa minulý týždeň v utorok vzpriečila v prieplave a zasekla sa na brehu. Jej uvoľnenie okrem iného zahŕňalo flotilu silných remorkérov a bagrovacích plavidiel, ktoré odbagrovali 30-tisíc kubických metrov bahna a piesku. Uvoľnili ju v pondelok popoludní.

Cez Suezský prieplav prechádza zhruba 12 % svetového obchodu. Podľa dát časopisu Lloyd’s List, ktorý sa venuje nákladnej preprave, blokáda prieplavu denne bránila preprave tovaru v hodnote viac ako 9 miliárd dolárov.

Viac k témam: havária lode, odškodné, Suezsky prieplav
Zdroj: Webnoviny.sk – Egypt očakáva pre upchatý Suezský prieplav miliardové odškodné. Zatiaľ nie je jasné, kto to zaplatí © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet