Estónsko má novú vládu, po prvý raz v histórii stojí na jej čele žena

Estónsko má novú vládu, po prvý raz v histórii stojí na jej čele žena

27.1.2021 (Webnoviny.sk) – V Estónsku zložila prísahu nová vláda, ktorú po prvý raz v histórii krajiny povedie žena. Pätnásťčlenný kabinet, na ktorého čele stojí 43-ročná premiérka Kaja Kallasová, v utorok schválil parlament. Stalo sa tak po tom, čo ho vymenovala prezidentka Kersti Kaljulaidová.

Stredopravá Reformná strana, ktorej predsedá Kallasová, a Estónska strana stredu sa v nedeľu dohodli na vytvorení vládnej koalície, ktorá nahradí predošlý kabinet Jüriho Ratasa, ktorý tento mesiac podal demisiu pre korupčný škandál.

Obe strany majú sedem ministerských kresiel a pohodlnú väčšinu v Parlamente. Kallasová dala vo vláde dôraz na rodovú rovnováhu a kľúčové funkcie zastáva niekoľko žien. Keit Pentus-Rosimannusová je napríklad ministerka financií a niekdajšia veľvyslankyňa Estónska v Českej republike Eva-Maria Liimetsová zase povedie rezort zahraničných vecí.

Reformná strana pod vedením Kallasovej vyhrala parlamentné voľby v roku 2019. Političke sa však vtedy nepodarilo zostaviť vládu.

Viac k témam: vláda
Zdroj: Webnoviny.sk – Estónsko má novú vládu, po prvý raz v histórii stojí na jej čele žena © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet