Európska únia dá Ukrajine ďalších pol miliardy eur na ťažké zbrane, Borrell chce ešte viac zvýšiť tlak na Rusko

Európska únia dá Ukrajine ďalších pol miliardy eur na ťažké zbrane, Borrell chce ešte viac zvýšiť tlak na Rusko

13.5.2022 (Webnoviny.sk) – Európska únia (EÚ) poskytne Ukrajine ďalších 500 miliónov eur na podporu armády počas ruskej invázie. Na stretnutí ministrov zahraničia organizácie G7 v Nemecku to povedal šéf európskej diplomacie Josep Borrell s tým, že peniaze sú určené na kúpu ťažkých zbraní. Celková finančná podpora EÚ pre Ukrajinu sa tak zvýšila na dve miliardy eur, doplnil.

Embargo na ruskú ropu

Borrell tiež vyjadril nádej, že sa diplomati z členských štátov EÚ, ktorí budú v pondelok rokovať, už čoskoro dohodnú na embargu ruskej ropy, napriek tomu, že sú niektoré krajiny proti.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Musíme pochopiť špecifické okolnosti každého z 27 členských štátov. Ak však v pondelok nebude dohoda na úrovni veľvyslancov, keď sa ministri stretnú na zasadnutí Rady pre zahraničné veci, musia poskytnúť politický impulz,“ povedal.

Izolácia Moskvy

Na stretnutí diplomatov G7 vo Weissenhause sú okrem Borrela predstavitelia z Nemecka, Spojeného kráľovstva, Kanady, Francúzska, Talianska, Japonska a Spojených štátov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Podľa Borrella plánujú hľadať ďalšie spôsoby, ako zvýšiť tlak na Rusko prostredníctvom ekonomických sankcií, medzinárodne izolovať Moskvu a čeliť dezinformáciám šíreným Ruskom.

Pozvanie na stretnutie dostali aj ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba a šéf diplomacie Moldavska Nicu Popescu.

Viac k témam: Dezinformácie, rusko-ukrajinský konflikt, Sankcie proti Rusku, Štáty G7, Vojenská technika
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska únia dá Ukrajine ďalších pol miliardy eur na ťažké zbrane, Borrell chce ešte viac zvýšiť tlak na Rusko © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet