Expremiér Nečas dostal podmienku a 100-tisícovú pokutu za krivé výpovede v prospech manželky

Expremiér Nečas dostal podmienku a 100-tisícovú pokutu za krivé výpovede v prospech manželky

1.2.2023 (Webnoviny.sk) – Bývalý český premiér Petr Nečas podľa súdu krivo vypovedal v prospech svojej manželky Jany Nečasovej, predtým Nagyovej. Stalo sa tak v rokoch 2015 a 2017 v súvislosti s kauzou zneužívania Vojenského spravodajstva, ktorá stála za pádom jeho vlády.

Súd Nečasovi udelil ročnú podmienku a pokutu 100-tisíc korún. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Informuje o tom portál TN.cz.

Nečas podľa obžaloby klamal v prospech svojej súčasnej manželky dvakrát – počas hlavného pojednávania v roku 2015 a znovu o dva roky neskôr. Nečas vinu popiera a svoje konanie obhajoval tým, že sa jemu i jeho rodine vyhrážali zabitím.

Kauza okolo Nečasovej prepukla v roku 2013. Prípad viedol k politickej kríze a pádu vlády Petra Nečasa. Nečasovú obvinili zo zneužitia Vojenského spravodajstva, pretože prikázala sledovať vtedajšiu manželku Petra Nečasa. Úlohou spravodajcov bolo zozbierať dostatok dôkazov o domnelej nevere Radky Nečasovej, čo malo následne viesť k urýchleniu rozvodu. Nečasová podobne sledovala aj dvoch zamestnancov Úradu vlády. Bývalý premiér sa napokon ešte v tom istom roku rozviedol a následne v septembri aj zosobášil s Janou Nagyovou, teraz Nečasovou.

(1 EUR = 23,792 CZK)

Viac k témam: Český premiér, Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Expremiér Nečas dostal podmienku a 100-tisícovú pokutu za krivé výpovede v prospech manželky © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet