Fínsky parlament odobril vstup krajiny do NATO, ministerka zahraničia hovorí o najlepšom rozhodnutí

Fínsky parlament odobril vstup krajiny do NATO, ministerka zahraničia hovorí o najlepšom rozhodnutí

17.5.2022 (Webnoviny.sk) – Fínsky parlament schválil návrh, aby krajina požiadala o vstup do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„Parlament podporuje fínsku prihlášku do NATO,“ oznámili prostredníctvom oficiálneho účtu fínskeho parlamentu na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Návrh prešiel v pomere 188 hlasov za a osem proti.

Švédska ministerka zahraničia Ann Linde v utorok podpísala formálnu žiadosť o vstup NATO. Stalo sa tak deň po tom, čo Švédsko oznámilo, že sa bude usilovať o členstvo vo vojenskej aliancii.

„Mám pocit, že sme urobili rozhodnutie, ktoré je pre Švédsko najlepšie,“ vyjadrila sa ministerka pri podpisovaní dokumentu, ktorý odošlú generálnemu tajomníkovi NATO Jensovi Stoltenbergovi. Severskí susedia sa rozhodli vstúpiť do NATO a ukončiť svoju dlhodobú neutralitu po ruskej invázii na Ukrajinu.

Viac k témam: členstvo v NATO, vstup do NATO
Zdroj: Webnoviny.sk – Fínsky parlament odobril vstup krajiny do NATO, ministerka zahraničia hovorí o najlepšom rozhodnutí © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet