Iránske jadrové zariadenie Natanz bolo bez elektriny, jej výpadok označujú za jadrový terorizmus

Iránske jadrové zariadenie Natanz bolo bez elektriny, jej výpadok označujú za jadrový terorizmus

11.4.2021 (Webnoviny.sk) – Irán v nedeľu označil výpadok elektriny v podzemnom jadrovom stredisku Natanz za „jadrový terorizmus“. Uviedol to šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI), pričom neobvinil nikoho konkrétneho.

Detaily o incidente, ktorý sa stal v nedeľu ráno, zatiaľ nie sú známe. Spočiatku hovorili o výpadku, ktorý spôsobila chyba v elektrizačnej sústave.

Vraj to bol kybernetický útok

Takisto niekoľko izraelských médií uviedlo, že výpadok zapríčinil kybernetický útok na zariadenie, v ktorom sa nachádza množstvo citlivých centrifúg.

Neposkytli síce zdroje informácií, je však známe, že médiá majú dobré vzťahy s tamojšími vojenskými a spravodajskými službami.

Ak by za výpadkom stál Izrael, podlomené vzťahy medzi oboma krajinami by sa ešte zhoršili.

Testujú najnovšiu centrifúgu

Správa sa objavila deň po tom, ako Irán informoval, že začal testovať najnovšiu centrifúgu s označením IR-9, vďaka ktorej dokáže oveľa rýchlejšie obohacovať urán.

Rovnako v nedeľu ráno priletel na návštevu Izraela americký minister obrany Lloyd Austin. Stretnúť by sa s ním mali premiér Benjamin Netanjahu a minister obrany Benny Gantz.

Viac k témam: iránsky jadrový program, Natanz
Zdroj: Webnoviny.sk – Iránske jadrové zariadenie Natanz bolo bez elektriny, jej výpadok označujú za jadrový terorizmus © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet