Káčer sa na rokovaní so šéfmi diplomacie V4 zhodol na podpore Moldavska financovaného z Vyšehradského fondu

Káčer sa na rokovaní so šéfmi diplomacie V4 zhodol na podpore Moldavska financovaného z Vyšehradského fondu

6.12.2022 (Webnoviny.sk) – Projekty s Moldavskom budú podporené z časti prostriedkov vyčlenených na podporu Ukrajiny v rámci Vyšehradského fondu. Uviedol to dnes slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer po rokovaní šéfov diplomacií krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

Podľa ministra na stretnutí, ktoré sa v tomto formáte uskutočnilo po roku, konštatovali, že sú témy, ktoré členov V4 rozdeľujú, ale taktiež konštatovali, že sú susedia a musia kooperovať.

Vyšehradský fond vnímam ako pozitívnu organizáciu, kde prispievame všetci svojím dielom do rozpočtu tejto organizácie, ktorá financuje veľmi zmysluplné projekty. Dnes sme sa rozprávali o použití časti prostriedkov, ktoré sú vyčlenené na podporu Ukrajiny. Dohodli sme sa, že túto časť rozpočtu otvoríme aj na podporu projektov s Moldavskom, ktoré je tak isto ťažko skúšanou krajinou v tomto konflikte,“ uviedol Káčer s tým, že budú tiež diskutovať o tom, ako navýšiť túto časť do rozpočtu „tak, aby sme mohli výraznejšie pomáhať nielen Ukrajine postihnutej vojnou, ale aj Moldavsku„.

Vyšehradská spolupráca je v kútiku srdca maďarskej politiky. Všetky krajiny z toho profitujú a odkedy sme súčasťou tejto skupiny, tak sme dosiahli viac, ako by sme boli sami,“ konštatoval minister zahraničného obchodu a zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó.

Viac k témam: Diplomacia, Medzinárodná spolupráca, Medzinárodný vyšehradský fond, pomoc Ukrajine, rusko-ukrajinský konflikt, Stretnutie ministrov
Zdroj: Webnoviny.sk – Káčer sa na rokovaní so šéfmi diplomacie V4 zhodol na podpore Moldavska financovaného z Vyšehradského fondu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet