Moskovský súd poslal do väzenia člena mestskej rady za jeho vyjadrenia proti vojne na Ukrajine

Moskovský súd poslal do väzenia člena mestskej rady za jeho vyjadrenia proti vojne na Ukrajine

8.7.2022 (Webnoviny.sk) – Súd v Moskve poslal člena mestskej rady na sedem rokov do väzenia za jeho vyjadrenia proti vojne na Ukrajine.

Alexeja Gorinova uznal vinným z úmyselného šírenia falošných informácií o ruskej armáde, za čo podľa zákona prijatého krátko po začiatku invázie hrozí maximálne 15 rokov odňatia slobody.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Šesťdesiatročný predstaviteľ rady v moskovskom Krasnoselskom obvode je prvá osoba, ktorú odsúdili na väzenie pre toto obvinenie, uvádza právna skupina Net Freedoms, ktorá sa zaoberá prípadmi o slobode prejavu.

Kritizoval vojenské akcie

Gorinov na marcovom zasadnutí mestského zastupiteľstva kritizoval vojenské akcie Ruska na Ukrajine.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Vo videu, ktoré je k dispozícii na službe YouTube, je možno vidieť ako vyjadruje skeptický postoj k usporiadaniu plánovanej detskej výtvarnej súťaže v jeho volebnom obvode, zatiaľ čo na Ukrajine „každý deň umierajú deti“.

Aj na súde odsúdil vojnu a v piatok mal podľa fotografií ruských médií so sebou transparent s nápisom „Stále potrebujete túto vojnu?“. Súdny zriadenec sa snažil nápis zakryť rukami.

Obvinenia, pokuty a tresty

K piatku Net Freedoms napočítala 68 trestných prípadov zahŕňajúcich obvinenia z falošných informácií a najmenej 2 000 prípadov priestupkov za údajné znevažovanie ruskej armády.

Ďalšie dva prípady uznania viny za šírenie falošných informácií o ruskej armáde viedli k pokute a podmienečnému trestu, uvádza tiež Net Freedoms.

Gorinova zatkli v apríli a je prvý zvolený zástupca, ktorý čelil obvineniam na základe spomenutého zákona.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Sloboda prejavu, vojenská invázia, Vojna
Zdroj: Webnoviny.sk – Moskovský súd poslal do väzenia člena mestskej rady za jeho vyjadrenia proti vojne na Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet