MSF oznamuje „alarmujúci nárast“ cholery na Haiti po tom, čo nahlásil takmer 100 úmrtí a 8 500 prípadov

MSF oznamuje „alarmujúci nárast“ cholery na Haiti po tom, čo nahlásil takmer 100 úmrtí a 8 500 prípadov

Mimovládna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) varovala, že epidémia cholery vyhlásená koncom septembra na Haiti sa rozširuje „alarmujúcim“ tempom, najmä v hlavnom meste Port-au-Prince, pričom odvtedy v jeho zariadeniach zahynulo najmenej 97 ľudí a bolo ošetrených 8 500 pacientov.

Mimovládna organizácia potvrdila, že 389 lôžok dostupných v jej šiestich liečebných centrách je takmer plných. „Vývoj epidémie je veľmi znepokojujúci,“ ľutoval Muhindo po tom, čo poznamenal, že jeho centrá už prijímajú asi 270 pacientov denne.

MSF je jednou z mála organizácií, ktoré spolupracujú s haitskými zdravotníckymi orgánmi v boji proti šíreniu cholery, „ktorej oživenie je príznačné pre katastrofickú humanitárnu a zdravotnú situáciu,“ narieka mimovládna organizácia.

Podľa humanitárnych pracovníkov MSF obnovenie dodávok paliva 4. novembra po týždňoch pod kontrolou ozbrojeného gangu „neprinieslo významnú zmenu situácie v krajine“, pretože je stále príliš drahé.

V dôsledku toho sa znížila cirkulácia cisterien na pitnú vodu, a tým aj prístup k čistej vode. Píše portál MSN.

„Mesto je plné odpadkov, ktoré sa už mesiace nezbierajú,“ nariekal Muhindo. „V štvrtiach ako Brooklyn, v Cité Soleil, kde sú cesty odrezané odpadkami a zaplavené upchatými žľabmi a kanalizáciou, nie je žiadna distribúcia vody, čo vedie k masívnym záplavám,“ varoval.

MSF tvrdí, že je „pripravená začať realizovať očkovaciu kampaň na podporu zdravotníckych orgánov“ a doplniť ďalšie aktivity v oblasti vody, sanitácie a podpory zdravia o niekoľko stotisíc dávok vakcín, ktoré krajine pridelila Medzinárodná koordinačná skupina (ICG).

0Shares
Svet Zdravie