Požiar v centre Banskej Štiavnice sa podarilo stabilizovať, poškodených je niekoľko historických budov (video+foto)

Požiar v centre Banskej Štiavnice sa podarilo stabilizovať, poškodených je niekoľko historických budov (video+foto)

18.3.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 18. marca, 17:40

Požiar v Banskej Štiavnici sa podarilo stabilizovať. Na tlačovom brífingu z miesta to uviedol poverený predseda vlády SR Eduard Heger (Demokrati). Požiar zasiahol a poškodil sedem budov. Podľa povereného predsedu vlády zhoreli strecha a v niekoľkých budovách aj viaceré poschodia.

„Je tu nasadených 70 hasičov, 80 vojakov, záchranárov,“ povedal Heger. Dodal, že bol ošetrený jeden zo zasahujúcich hasičov, no k ujme na zdraví, ani na životoch nedošlo.

Premiér prisľúbil pomoc s opravou budov. Plánuje separátne rokovanie vlády k udalosti i vyčlenenie prostriedkov z eurofondov.

Presná príčina nie je známa

V Banskej Štiavnici na Námestí Svätej Trojice zasiahol požiar najprv historickú budovu nazývanú „Banka lásky“. Na sociálnej sieti o tom informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Presná príčina požiaru zatiaľ nie je známa, pravdepodobne však ide o skrat elektrického vedenia,“ uviedla polícia.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Požiar v centre Banskej Štiavnice (fotografie)

Horel už aj Banský archív, budova základnej umeleckej školy i pizzeria. Na sociálnej sieti o tom neskôr informovalo banskobystrické Krajské riaditeľstvo Policajného zboru.

Situácia je veľmi vážna, okrem zasahujúcich hasičských tímov je na mieste aj viacero policajných hliadok z Banskej Štiavnice, Žarnovice či zo Žiaru nad Hronom. Na miesto boli vyslaní aj kriminalisti,“ uviedli policajti.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2023/03/ohen2.mp4

Na mieste zriadili štáb

„Plamene sa rozšírili aj na okolité objekty. Požiarisko je momentálne rozdelené na štyri zásahové úseky,“ informovala tiež hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová.

Doplnila, že vzhľadom na rozsah požiaru bol na mieste zriadený riadiaci štáb a na miesto požiaru mieria zaisťovatelia príčin požiarov z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu rezortu vnútra.

Požiar zachvátil strechu historického objektu s rozlohou cca 400 m2. Na mieste udalosti zasahuje 17 profesionálnych hasičov z Banskej Štiavnice, Žiaru nad Hronom, Banskej Bystrice, Zvolena, Pliešoviec a 13 dobrovoľných hasičov z DHZO Štefultov, Banská Štiavnica a Štiavnické Bane,“ doplnila ďalej Križanová.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2023/03/ohen.mp4

Objekt odstavili od energií

Dodala, že zasahujúci príslušníci objekt odstavili od energií, vykonávajú hasiace práce a evakuovali aj osoby z reštaurácie. Okrem toho z objektu vynášali predmety a ochladzovali susedné budovy.

Na mieste požiaru v Banskej Štiavnici boli nasadení príslušníci Ozbrojených síl SR i vojenskí hasiči s technikou, informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kakaščíková.

Nasadení vojaci mali pomáhať s vynášaním dokumentov z miestneho archívu, a tiež s vynesením kultúrnych pamiatok z blízkeho múzea pre prípad, že by sa požiar rozšíril.

Do Štiavnice išli aj ministri

Na miesto vyrazili aj minister obrany SR Jaroslav Naď (Demokrati) a predseda vlády Eduard Heger. „Šéf rezortu obrany je vo veci pomoci s hasením požiaru štyroch historických budov v úzkej koordinácii s Ministerstvom vnútra SR a tiež primátorkou mesta Nadeždou Babiakovou,“ uviedlo MO SR.

Na mieste požiaru sa k nim mal pripojiť aj šéf rezortu vnútra Roman Mikulec a prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavol Mikulášek, informovalo o tom Ministerstvo vnútra SR.

„Aktuálne smerujem do Banskej Štiavnice, ktorá je jednou z lokalít UNESCO, a jej centrum je mestská pamiatková rezervácia s budovami od gotiky po začiatok 20. storočia,“ uviedla v statuse na sociálnej sieti ministerka kultúry Natália Milanová.

Dodala, že dosiaľ zhorelo päť striech národných kultúrnych pamiatok v ohrození bolo Slovenské banské múzeum. Nablízku sa nachádza aj galéria. Milanová doplnila, že na mieste sú nápomocní aj pracovníci Pamiatkového úradu SR.

Prezidentka vyjadrila ľútosť

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila ľútosť nad ničivým požiarom v centre Banskej Štiavnice. Uviedla to v statuse na sociálnej sieti.

Vyjadrila tiež vďaku profesionálnym a dobrovoľným hasičom, vojakom i ľuďom, ktorí sa usilujú dostať oheň pod kontrolu a pomáhajú z ohrozených budov vynášať pamiatky či historické písomnosti.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Berggericht je vážne poškodený

Požiar v Banskej Štiavnici závažne poškodil budovu Berggerichtu. Zamestnancom Banského múzea sa podarilo spolu s dobrovoľníkmi a zasahujúcimi zložkami vypratať Galériu Jozefa Kollára. Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

„Požiarom v historickom centre mesta Banská Štiavnica sú ohrozené aj budovy Slovenského banského múzea, ktoré je v zakladateľskej pôsobnosti MŽP SR,“ uviedol rezort.

Zamestnanci múzea vykonávali potrebné evakuačné a záchranné práce, o rozsahu poškodenia plánuje ministerstvo informovať.

Viac k témam: Banka lásky, Hasiči, Požiar, Požiar v Banskej Štiavnici
Zdroj: SITA.sk – Požiar v centre Banskej Štiavnice sa podarilo stabilizovať, poškodených je niekoľko historických budov (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet