Nemecká vláda chce uvoľniť pravidlá vstupu do krajiny pre kvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia

Nemecká vláda chce uvoľniť pravidlá vstupu do krajiny pre kvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia

30.11.2022 (Webnoviny.sk) – Nemecká vláda plánuje zmierniť pravidlá vstupu do krajiny pre imigrantov z krajín mimo Európsku úniu (EÚ), aby pomohla uspokojiť dopyt po kvalifikovaných pracovníkoch.

Zníženie byrokracie

Najväčšia európska ekonomika podľa odborníkov potrebuje každý rok približne 400-tisíc kvalifikovaných prisťahovalcov, keďže jej starnúca pracovná sila sa zmenšuje, najmä aby zaplnila voľné miesta v zdravotníctve, IT a stavebníctve.

Kabinet sa zhodol na predbežnom návrhu, ktorý by potenciálnym prisťahovalcom z krajín mimo EÚ pomohol získať uznanie ich zručností a kvalifikácií a znížiť byrokratické prekážky, ako napríklad jazykové požiadavky, v niektorých sektoroch.

Majú čo ponúknuť

Minister práce Hubertus Heil uviedol, že okrem poskytovania väčšieho množstva jazykových školení v zahraničí musí Nemecko urobiť viac, aby zdôraznilo, čo môže ponúknuť, ak chce súťažiť s inými krajinami o kvalifikovaných pracovníkov. „Máme čo ponúknuť, máme skvelé pracovné miesta a musíme posilniť tento imidž v zahraničí,“ povedal. Je v záujme Nemecka prezentovať sa ako kozmopolitná spoločnosť, ktorá je ústretová k imigrantom, dodal.

Návrh musí ešte prediskutovať parlament a následne poslanci musia schváliť reformu imigračného zákona.

Viac k témam: Imigrácia
Zdroj: Webnoviny.sk – Nemecká vláda chce uvoľniť pravidlá vstupu do krajiny pre kvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet