Orbán sa pustil do Zelenského a Európskej únie, podľa ukrajinskej vicepremiérky si Maďari robia zálusk na Zakarpatsko

Orbán sa pustil do Zelenského a Európskej únie, podľa ukrajinskej vicepremiérky si Maďari robia zálusk na Zakarpatsko

4.4.2022 (Webnoviny.sk) – Maďarský premiér Viktor Orbán po víťazstve v nedeľňajších parlamentných voľbách kritizoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a Európsku úniu. Ako referuje spravodajský web BBC, označil ich za „byrokratov“ a „oponentov“.

Ukrajine neposkytnú jediný náboj či pušku

Maďarsko, ktoré má spoločnú hranicu s Ukrajinou, doteraz prijalo viac ako pol milióna utečencov. Orbán trvá na tom, že pomáha ľuďom, odmieta však Ukrajine dodávať zbrane. Tvrdí, že takýmto spôsobom drží Maďarsko mimo vojny.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Maďarsko odmietlo dodávať svojmu susedovi zbrane a odmietlo povoliť prepravu zbraní cez svoje územie. V piatok Orbán povedal, že 85 percent plynu používaného v Maďarsku a 60 percent ropy prichádza z Ruska a zablokovanie ruského exportu by donútilo Maďarov „zaplatiť cenu vojny“.

Maďarsko sníva o Zakarpatsku

Podľa ukrajinskej vicepremiérky Iryny Vereščukovej je spôsob, akým oficiálne maďarské vedenie v ostatnom čase zaobchádza s Ukrajinou, horší ako v prípade niektorých ruských „satelitov“ z bývalého Sovietskeho zväzu.

„Hovoria ‚nie‘ prakticky na všetko. Len veľmi málo odlišuje oficiálnu rétoriku Budapešti od otvoreného proruského postoja. Je to preto, že chcú ruský plyn so zľavou alebo možno preto, že potichu snívajú o našom Zakarpatsku?“ napísala nedávno na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Maďarský premiér, Parlamentné voľby v Maďarsku, Plyn, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident, Zbrane
Zdroj: Webnoviny.sk – Orbán sa pustil do Zelenského a Európskej únie, podľa ukrajinskej vicepremiérky si Maďari robia zálusk na Zakarpatsko © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet