PM Orbán: „Liberáli musia rešpektovať práva neliberálov“

PM Orbán: „Liberáli musia rešpektovať práva neliberálov“

Každá strana musí rešpektovať názor druhej strany, ak má byť motto EÚ brané vážne, píše maďarský premiér Viktor Orbán v článku na svojej domovskej stránke s názvom „Samizdat 11“.

Séria Samizdat, ktorá je zbierkou článkov o aktuálnych témach a platformou pre Orbánove politické myšlienky, odvodzuje svoj názov od ruského neologizmu, ktorý je zlúčením slov sam (ja) a izdatelstvo (vydavateľstvo), čo je termín používaný v bývalom Sovietskom zväze. Únia pre disidentské spisy sa množila v provizórnej podobe a tajne sa distribuovala. Takéto publikácie sú dobre známe aj v bývalých východoeurópskych satelitných štátoch sovietskej ríše, ktoré žili od komunistických úradov s extrémnou cenzúrou.

Ďalej reprodukujeme pôvodný článok v angličtine, ktorý je k dispozícii aj v nemčine a maďarčine:

V súčasnej diskusii o sexuálnej výchove detí liberáli tvrdia, že deťom by sa mali vydávať publikácie na zvyšovanie povedomia, ktoré by ich mohli vzdelávať o heterosexualite, homosexualite, opustení ich biologického pohlavia a operáciách na zmenu pohlavia. Podľa liberálov ide o ľudské právo dieťaťa, voľba rodiča by nemala byť výlučná a štátne inštitúcie majú v tomto úlohu, ba dokonca prioritu. Deti môžu byť senzibilizované bez súhlasu rodičov a bez štátnych obmedzení.

Podľa neliberálnych demokratov je sexuálna výchova detí právom rodiča a bez ich súhlasu nesmie hrať rolu ani štát, ani politické strany, mimovládne organizácie ani dúhoví aktivisti.

Dúhové krajiny majú právo prekročiť binárne spoločenské usporiadanie založené na spoločenskom poriadku muža a ženy a matky a otca. Aj oni kedysi boli takí, ale zámerne a povýšením svojich zámerov na úroveň štátnej politiky prešli do inej dimenzie.

Toto právo nemôže napadnúť iný štát, najmä preto, že Nemecko prevzalo hlavnú úlohu. Nie som si istý, či je rozumné opäť demonštrovať v pásoch a vrhnúť sa na ihrisko s dúhovou vlajkou počas maďarskej hymny na mníchovskom futbalovom štadióne. Som si však istý, že je na Nemcoch, aby rozhodli o výchove nemeckých detí. Som si tiež istý, že o výchove maďarských detí môžu rozhodovať iba Maďari, a to určite nie Nemci, Holanďania alebo Belgičania.

Či je lepšie žiť v binárnom alebo dúhovom svete, je otázka, na ktorú si obe strany argumentujú vlastným názorom. Každý má svoju vlastnú pravdu.

Ale z hľadiska práva, medzinárodného práva, práva EÚ a Charty základných práv je potom správna pozícia nepochybná. Migrácia nie je ľudským právom a to, ako je dieťa vychovávané sexuálne, nie je ľudským právom dieťaťa. Takéto ľudské právo neexistuje. Namiesto toho existuje článok 14 Charty základných práv o práve rodičov na zabezpečenie náležitej výchovy ich dieťaťa. Ak chceme udržať Európsku úniu pohromade, liberáli musia rešpektovať práva neliberálov. Jednota v rôznorodosti. To je budúcnosť.

zdroj: RMX

0Shares
Svet