Pred cestou do Veľkej Británie potrebujete negatívny test na COVID-19, karanténa vás však neminie

Pred cestou do Veľkej Británie potrebujete negatívny test na COVID-19, karanténa vás však neminie

12.1.2021 (Webnoviny.sk) – Všetci, ktorí do Spojeného kráľovstva cestujú letecky z krajín nenachádzajúcich sa na zozname takzvaných bezpečných krajín, sa musia ešte pred začiatkom cesty preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19. Ten by nemal byť starší ako 72 hodín.

Slovensko sa na britskom zozname bezpečných krajín nenachádza, táto povinnosť sa teda vzťahuje aj na jeho občanov. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) na svojej webovej stránke.

Možné skrátenie karantény

Pre všetkých cestujúcich aj napriek negatívnemu testu naďalej platí povinná desaťdňová samoizolácia s možnosťou jej skrátenia po piatich dňoch.

Viac o téme: Koronavírus

„Všetkým cestujúcim je odporúčané cestovať do Spojeného kráľovstva iba v nevyhnutných prípadoch a zároveň sú upozornení, že sa na nich vzťahujú platné vládne opatrenia po celom území Spojeného kráľovstva,“ upozorňuje rezort diplomacie.

Platí najprísnejší lockdown

V prípade, že občania pricestujú do Spojeného kráľovstva na kratšie obdobie, sú povinní celý tento čas zotrvať v samoizolácii a dovolený je iba presun z a na letisko.

Britská vláda vyhlásila od utorka 5. januára 2021 v poradí tretí, najprísnejší lockdown, ktorý by mal predbežne trvať do 15. februára. Zatvorené sú základné školy, stredné školy a všetky obchody s výnimkou predaja základných potravín a liekov.

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, cestovanie, karanténa, Koronavírus, lockdown
Zdroj: Webnoviny.sk – Pred cestou do Veľkej Británie potrebujete negatívny test na COVID-19, karanténa vás však neminie © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet