Prezidentka Čaputová je na historicky prvej návšteve Švajčiarska, ktoré spolu so Slovenskom čelí podobným výzvam

Prezidentka Čaputová je na historicky prvej návšteve Švajčiarska, ktoré spolu so Slovenskom čelí podobným výzvam

20.5.2022 (Webnoviny.sk) – Slovensko a Švajčiarsko čelia podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej podobným výzvam – následkom pandémie, klimatickým zmenám, energetickej kríze či ruskej invázii Ukrajiny. Uviedla vo svojom statuse na sociálnej sieti, v ktorom sa poďakovala za prijatie od švajčiarskeho prezidenta Ignazia Cassisa a členov vlády.

Slovenská hlava štátu podotkla, že aj keď Švajčiarsko nie je v Európskej únií (EÚ) a Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO), spájajú ho s nimi popri mnohých väzbách aj spoločné hodnoty.

Neutralita neznamená ignoranciu

Prezidentka priblížila, že Švajčiari si veľmi cenia slovenskú solidaritu s Ukrajinou.

„Pripomína im rok 1968, keď Švajčiarsko prijalo viac ako 13-tisíc Čechov a Slovákov, ktorí utekali pred sovietskou okupáciou. V prípade invázie Ruska na Ukrajinu sa Švajčiarsko prvýkrát pridalo k sankciám EÚ, v duchu výroku prezidenta Cassisa, že neutralita neznamená ignoranciu,“ napísala.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Historicky prvá štátna návšteva

Čaputová je vo Švajčiarsku ako slovenská hlava štátu na historicky prvej štátnej návšteve. Na pracovnú cestu prišla s veľkou expertnou delegáciou, v ktorej sú zástupcovia slovenských univerzít, výskumných inštitúcií a inovatívnych spoločností.

Dôvodom ich návštevy je, aby nadviazali novú spoluprácu v oblasti výskumu, zelenej tranzície, nízkoemisných technológií, obnoviteľných zdrojov či obehového hospodárstva. Podľa prezidentky ich čakajú tri pre Slovensko veľmi produktívne dni, a to nielen v Berne, ale aj Zürichu a Ženeve.

Viac k témam: oficiálna návšteva, Prezidentka SR, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová je na historicky prvej návšteve Švajčiarska, ktoré spolu so Slovenskom čelí podobným výzvam © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet