Rusi zatkli 200 účastníkov opozičného fóra, ich stretnutie porušovalo pandemické opatrenia

Rusi zatkli 200 účastníkov opozičného fóra, ich stretnutie porušovalo pandemické opatrenia

13.3.2021 (Webnoviny.sk) – Ruská polícia zadržala desiatky účastníkov opozičného fóra. Polícia prišla na zhromaždenie nezávislých členov mestských rád v Moskve krátko po jeho začatí s tým, že všetkých prítomných zatýka pre účasť na podujatí zorganizovanom „nežiaducou“ organizáciou. Podľa policajta vedúceho záťah všetkých zadržaných vezmú na policajné stanice a obvinia ich z administratívnych priestupkov.

Významní členovia

Moskovská polícia vo vyhlásení informovala, že zastavili stretnutie pre porušovanie pandemických obmedzení. Policajti podľa vyhlásenia zatkli približne 200 účastníkov, pričom niektorí z nich sú členmi bližšie nešpecifikovanej „nežiaducej“ organizácie.

Skupina OVD-Info, ktorá monitoruje zatknutia a politickú represiu, zverejnila zoznam viac ako 170 zatknutých. Medzi nimi sú napríklad opozičný politik, ktorý vedie jednu z moskovských mestských častí, Iľja Jašin, bývalý starosta Jekaterinburgu Jevgenij Roizman a členka moskovskej mestskej rady Julia Galjaminová.

Zákrok mal vystrašiť ľudí

S organizáciou fóra pomáhal politik Andrej Pivovarov, ktorý zohral vedúcu rolu v skupine Otvorené Rusko financovanej oligarchom a oponentom Kremľa Michailom Chodorkovským. V policajnej dodávke nahral video v ktorom hovorí, že zákrok policajtov má „vystrašiť ľudí od toho, aby sa angažovali v politike“.

Vláda pred parlamentnými voľbami, ktoré sú naplánované na september, posilnila záťah na opozíciu. V januári polícia zatkla opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorého minulý mesiac odsúdili na dva roky a osem mesiacov väzenia pre porušenie pravidiel podmienečného odsúdenia v Nemecku. Tam sa niekoľko mesiacov zotavoval po otrave nervovoparalytickou látkou, ktorú pripisuje Kremľu.

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, Pandémia, polícia, ruská opozícia, zatknutie
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusi zatkli 200 účastníkov opozičného fóra, ich stretnutie porušovalo pandemické opatrenia © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet