Rusko nechce viesť mierové rozhovory. „Obráťte lode pre svoje vlastné dobro!“ varuje USA

Rusko nechce viesť mierové rozhovory. „Obráťte lode pre svoje vlastné dobro!“ varuje USA

„Obráťte lode pre vlastné dobro,“ varuje Rusko Spojené štáty. Dve americké vojnové lode, USS Donald Cook a USS Roosevelt, sa chystajú k Čiernemu moru a Kremeľ reaguje hrozbami.

Rusko naďalej tvrdí, že je to Západ, kto vyvoláva vojnu tým, že poskytuje vojenskú pomoc Kyjevu. Ruská štátna televízia medzitým hovorí stále silnejšími slovami. Spočiatku nazývali Ukrajinu ako „nacistický štát“, teraz propagandisti Kremľa oznamujú, že v prípade otvorenej vojny bude krajina „za dva dni vyhladená“.

Stojí svet na pokraji vojny, alebo Vladimír Putin len testuje reakcie nového amerického prezidenta Joea Bidena na vojenské provokácie? V utorok prezident Spojených štátov osobne zavolal prezidentovi Ruska. Ako uvádza Biely dom, Biden zdôraznil svoju „neochvejnú podporu územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny“ a oznámil reakcii na ruskej zasahovanie do volieb alebo kybernetické útoky. Washington mal tiež navrhnúť Putinovi, aby sa zišiel na summite v tretej krajine, aby prerokoval otázku Ukrajiny. Ruský vodca s tým však zjavne nesúhlasil. Kremeľ zároveň tvrdia, že rozhovory s Bidenom sa týkali Iránu a Afganistanu. Rusko čoskoro varovalo USA, aby obrátili svoje vojnové lode USS Donald Cook a USS Roosevelt, ktoré sa práve chystajú k Čiernemu moru. „Obráťte lode pre vlastné dobro,“ varoval Kremeľ.

Autor: Jiří Motyčka

0Shares
Svet