Severná Kórea odpálila raketu krátkeho doletu, americko-juhokórejské cvičenie bude napriek tomu pokračovať

Severná Kórea odpálila raketu krátkeho doletu, americko-juhokórejské cvičenie bude napriek tomu pokračovať

19.3.2023 (SITA.sk) – Severná Kórea v nedeľu do mora odpálila balistickú raketu krátkeho doletu, čím stupňuje svoje aktivity testovania striel v reakcii na prebiehajúce americko-juhokórejské vojenské cvičenie, ktoré Pchjongjang považuje za nácvik invázie. Informovali o tom Južná Kórea a Japonsko.

Raketa podľa Soulu a Tokia dopadla východne od Kórejského polostrova. Južná Kórea a Japonsko uviedli, že raketa preletela približne 800 kilometrov.

Správy o škodách neprišli

Juhokórejská armáda sa vyjadrila, že bude pokračovať v spoločnom cvičení s USA a bude zachovávať pripravenosť „ohromujúco“ odpovedať na akúkoľvek provokáciu zo strany Severnej Kórey.

Námestník japonského ministra obrany Toširo Ino konštatoval, že raketa dopadla mimo exkluzívnej ekonomickej zóny Japonska a neobjavili sa správy o škodách na lodiach alebo lietadlách.

Nebola to bezprostredná hrozba

Indo-tichomorské velenie armády USA vyhlásilo, že najnovšia severokórejská skúška rakety nepredstavovala bezprostrednú hrozbu pre americké územie alebo teritóriá spojencov.

Uviedlo však, že najnovšie severokórejské testy ukazujú na „destabilizujúci vplyv nezákonného“ raketového programu.

Viac k témam: Balistická raketa
Zdroj: SITA.sk – Severná Kórea odpálila raketu krátkeho doletu, americko-juhokórejské cvičenie bude napriek tomu pokračovať © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet