Slovensko podporuje vstup Fínska a Švédska do NATO, vyjadril sa Korčok

Slovensko podporuje vstup Fínska a Švédska do NATO, vyjadril sa Korčok

15.5.2022 (Webnoviny.sk) – Slovensko jednoznačne podporí vstup Fínska a Švédska do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) v prípade, že sa tak rozhodnú. Konštatoval to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) na neformálnom stretnutí šéfov diplomacií NATO v Berlíne.

Fínsko a Švédsko sú dlhodobo najbližšími partnermi Aliancie. Ruská agresia na Ukrajine zmenila ich pohľad na zaistenie vlastnej bezpečnosti a obrany tak, že dnes vážne diskutujú o vzdaní sa neutrálneho štatútu a vstupe do NATO. Ruská agresia doslova zjednotila celé demokratické spoločenstvo,“ uviedol Korčok.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Slovensko podľa jeho slov spraví všetko pre to, aby sa tak stalo čo najrýchlejšie. „Je to v našom vlastnom záujme. Vstupom Fínska a Švédska by sa politicky aj vojensky Aliancia posilnila. Obidve krajiny majú veľké a vyspelé armády, ktoré by boli významným prínosom pre kolektívnu obranu Aliancie,“ vysvetlil šéf slovenskej diplomacie.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, vstup do NATO
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko podporuje vstup Fínska a Švédska do NATO, vyjadril sa Korčok © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet