Sú „náznaky“, že Rusko požiadalo Čínu o smrtiacu pomoc, vyhlásil generálny tajomník NATO

Sú „náznaky“, že Rusko požiadalo Čínu o smrtiacu pomoc, vyhlásil generálny tajomník NATO

21.3.2023 (SITA.sk) – Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) zaznamenala „nejaké náznaky“, že Rusko pravdepodobne požiadalo Čínu o smrtiacu pomoc na podporu jeho vojny na Ukrajine. V utorok to povedal generálny tajomník aliancie, informuje spravodajský portál CNN.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Nevideli sme žiadny dôkaz o tom, že by Čína Rusku dodávala smrtiace zbrane, no zaznamenali sme nejaké náznaky, že taká bola požiadavka Ruska, a že je to otázka, o ktorej v Pekingu uvažujú čínske úrady,“ povedal Jens Stoltenberg novinárom počas tlačovej konferencie v Bruseli a varoval, že Čína by nemala Rusku poskytnúť smrtiacu pomoc, pretože by to predstavovalo podporu ilegálnej vojny.

Vyjadrenie šéfa NATO prišlo v čase, keď je čínsky prezident Si Ťin-pching na stretnutí s ruským vodcom Vladimirom Putinom v Moskve. Peking sa pritom od začiatku ruskej vojny pokúšal štylizovať ako nezaujatý. Zároveň však opakuje kremeľské naratívy o tom, že konflikt vyvolalo NATO, odmieta útok označiť za inváziu a podporuje Moskvu i finančne zvyšovaním nákupov palív z Ruska.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Siho trojdňová návšteva Moskvy podľa Stoltenberga naznačuje rozvoj užších väzieb medzi Čínou a Ruskom. „Vidíme, ako sa Čína a Rusko zbližujú vo vojenskej oblasti – spoločné cvičenia, spoločné hliadky, námorné a letecké hliadky, v ekonomickej oblasti a tiež v politickej a diplomatickej oblasti,“ skonštatoval Stoltenberg s tým, že stretnutie v Moskve je súčasťou tohto vzorca.

Viac k témam: Čínsky prezident, Generálny tajomník NATO, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident
Zdroj: SITA.sk – Sú „náznaky“, že Rusko požiadalo Čínu o smrtiacu pomoc, vyhlásil generálny tajomník NATO © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet