Turecký súd vymeral za vraždu ruského veľvyslanca piatim ľuďom doživotné tresty

Turecký súd vymeral za vraždu ruského veľvyslanca piatim ľuďom doživotné tresty

9.3.2021 (Webnoviny.sk) – Turecký súd vymeral doživotné tresty odňatia slobody piatim ľuďom za vraždu ruského veľvyslanca v Turecku v roku 2016. Ako informuje štátna tlačová agentúra Anadolu, súd v Ankare uznal troch obvinených vinnými z „pokusu o zvrátenie ústavného poriadku“ a „vraždy s teroristickým cieľom“, za čo dostali dve separátne doživotia.

Ďalší dvaja dostali jeden doživotný trest za „pokus o zvrátenie ústavného poriadku“ a 15 rokov odňatia slobody za napomáhanie vražde.

Vraždu pripisujú Gülenovi

Ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova zastrelil 19. decembra 2016 na výstave fotografií v Ankare turecký policajt v civile Mevlüt Mert Altintaš. Páchateľa na mieste činu zabila polícia.

Prokurátori vraždu pripisujú sieti exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorý je jedným z 28 obvinených v tomto prípade. Podľa prokurátorov mal útok zmariť zlepšujúce sa vzťahy medzi Moskvou a Ankarou.

Okrem spomínanej pätice, do ktorej patrí muž, ktorý dohliadal na útočníka, bývalý pracovník tajných služieb informujúci sieť o pohybe veľvyslanca a osoba obvinená z odovzdávania rozkazov, súd poslal za mreže ďalších ôsmich ľudí.

Šiestich zbavili obvinení

Tí dostali tresty odňatia slobody v rozmedzí od sedem do desať rokov za členstvo v Gülenovej skupine, ktorú Ankara považuje za teroristickú organizáciu.

Súd tiež zbavil šesť ľudí všetkých obvinení a nariadil zastaviť stíhanie v prípade Gülena a ďalších ôsmich osôb, ktorých súdil v neprítomnosti. Gülen, ktorý zapojenie do vraždy popiera, žije od roku 1999 v USA a Turecko sa usiluje o jeho vydanie.

Obvinení zamietli všetky obvinenia voči ich osobám a očakáva sa, že sa proti verdiktu odvolajú.

Viac k témam: ruský veľvyslanec, veľvyslanec, vražda
Zdroj: Webnoviny.sk – Turecký súd vymeral za vraždu ruského veľvyslanca piatim ľuďom doživotné tresty © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet