Slobodník neustále bažil po bohatstve, zaznelo na súde so Žigom a predvolali aj Tigra

Slobodník neustále bažil po bohatstve, zaznelo na súde so Žigom a predvolali aj Tigra

21.3.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 21. marca 17:08

Na pôde Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v utorok pokračovalo hlavné pojednávanie so Štefanom Žigom,  príbuzným bývalého ministra hospodárstva a životného prostredia Petra Žigu.

Štefan Žiga je stíhaný pre trestný čin podplácania. Súd na utorňajšie pojednávanie predvolal troch svedkov vrátane Petra Petrova prezývaného Tiger, ktorý vypovedá ako svedok vo viacerých medializovaných kauzách. Predvolaní boli tiež bývalí policajti Peter Koščo a Marek Švarc. Tí v pondelok 20. marca vypovedali aj v kauze bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a podnikateľa Petra K.

Konkrétne mal podľa obžaloby Štefan Žiga podplácať bývalého šéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda Slobodníka. Obžalovaný však obvinenia odmieta.

Koščo sa so Žigom stretával

Bývalý operatívec Národnej kriminálnej agentúry Koščo pred súdom povedal, že so Štefanom Žigom sa stretával opakovane, vždy však z iniciatívy a v prítomnosti Slobodníka. „Nikdy som nebol prítomný, že by si Slobodník a Štefan Žiga niečo odovzdávali navzájom,“ povedal.

Podľa svedka bol Štefan Žiga prítomný na viacerých stretnutiach, na ktorých boli aj rôzni policajti, debaty sa však týkali len všeobecných tém ako dovolenky a rodina. Zároveň Koščo označil svedka Slobodníka za nestabilnú a falošnú osobu. „Z môjho pohľadu to nebol dobrý človek,“ skonštatoval.

Slobodník si vymýšľal a klamal

Aj expolicajt Švarc uviedol, že s obžalovaným sa zoznámil okolo roku 2017 cez svojho vtedajšieho nadriadeného Slobodníka. Ten mal pritom podľa neho so Štefanom Žigom priateľský vzťah. „Tykali si, bavili sa o rodinách a dovolenkách,“ povedal Švarc. Zároveň Slobodníka označil za človeka nízkej morálky. „Veľakrát som zažil situácie, keď si vymýšľal a klamal,“ skonštatoval svedok.

Doplnil tiež, že Slobodník neustále bažil po bohatstve. On osobne však podľa vlastných slovne nezaznamenal, že by obdržal peniaze od Štefana Ž a nevie ani o tom, že by spolu hovorili o služobných veciach.

Švarc takisto povedal, že spolu s Koščom tajne nahrali Slobodníka, keď ich zavolal na stretnutie predtým, ako mal ísť vypovedať na Úrad špeciálnej prokuratúry o trestnej činnosti. Podľa neho si totiž na veľa vecí nepamätal a chcel, aby mu „osviežili pamäť“. „Žiadne konkrétne veci sme mu nepovedali,“ doplnil.

Odmeny 20 až 30-tisíc eur

Svedok Petrov pred súdom povedal, že Slobodník bol známy tým, že rôznym kamarátom vrátane jeho samého zabezpečoval benefity v polícii.

Pokiaľ ide o Štefana Žigu, ten podľa Petrova bol Slobodníkovým blízkym človekom. „Pán Slobodník mi opisoval, že Štefan mu nosí kvartálne nejaké odmeny,“ povedal s tým, že malo ísť o sumy 20 až 30-tisíc eur.

V jednom prípade aj videl, ako obžalovaný bývalému policajnému funkcionárovi odovzdal obálku. Za protislužbu sa Slobodník spolu s vyšetrovateľom Mariánom Kučerkom snažili vymyslieť, ako neobviniť Štefana Ž. v kauze Valčeky. „Chceli z neho spraviť svedka,“ skonštatoval Petrov.

Keď prípad dostal ďalší vyšetrovateľ, Slobodník podľa Petrova tlačil na Kučerku, aby ho „upratal“. V prípade obvinenia Štefana Žigu by totiž musel vrátiť peniaze. Obvinenie voči nemu však nakoniec bolo vznesené, keďže vyšetrovateľ Tomáš Emel sa podľa Petrova bál. „Veľa sa už o tom hovorilo,“ povedal. Pojednávanie v tejto kauze bude pokračovať v stredu 22. marca výsluchom Emela.

Zrušenie obvinenia cez paragraf 363

Štefan Žiga bol pôvodne obvinený, že odovzdal úplatky 175-tisíc eur. Tie mali v období rokov 2016 až 2020 smerovať bývalému šéfovi Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernardovi Slobodníkovi, ale aj bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi.

Vo veci podplácania Makóa však nakoniec Generálna prokuratúra SR prostredníctvom paragrafu 363 Trestného poriadku zrušila Štefanovi Žigovi obvinenie. Peniaze pre Slobodníka sa mali týkať vyšetrovania kauzy známej ako Valčeky, v ktorej išlo o nadmerné odpočty DPH.

Slobodník pred súdom vypovedal ako svedok v januári, pričom potvrdil tvrdenia v obžalobe. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus zároveň uviedol, že v tejto veci bolo Slobodníkovi podmienečne zastavané trestné stíhanie, ktoré bolo vedené vo veci prijímania úplatku.

Viac k témam: Paragraf 363 Trestného poriadku, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Slobodník neustále bažil po bohatstve, zaznelo na súde so Žigom a predvolali aj Tigra © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet