Útok na ruské územie nespôsobili Ukrajinci, raketa priletela z ich vlastného územia

Útok na ruské územie nespôsobili Ukrajinci, raketa priletela z ich vlastného územia

2.4.2022 (Webnoviny.sk) – Neznámy piatkový útok na oblasť južne od ruského Belgorodu, z ktorého ruské médiá a sociálne siete obvinili Ukrajinu, spôsobila raketa, ktorá v skutočnosti priletela z ruského územia. Na Telegrame o tom informoval Conflict Intelligence Team (CIT), ktorý spolupracuje s investigatívnou skupinou Bellingcat.

CIT preskúmal video zverejnené ruskou stranou a podarilo sa mu zistiť, že raketa priletela z východu alebo severovýchodu, čiže z územia Ruska. Veľkosť krátera naznačuje, že to bola okrídlená raketa alebo balistická strela.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Pri inom útoku v ruskom Belgorode, taktiež v piatok, vypukol požiar v sklade paliva, pričom gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov na Telegrame vyhlásil, že ho spôsobili nálety dvoch ukrajinských vrtuľníkov.

Neposkytol však žiadne dôkazy. Ukrajinské ministerstvo obrany nepotvrdilo ani nepoprelo tento útok a prezident Volodymyr Zelenskyj o ňom odmietol diskutovať.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Bellingcat, Odesa, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Útok na ruské územie nespôsobili Ukrajinci, raketa priletela z ich vlastného územia © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet