V okupovaných regiónoch začali referendá o pripojení k Rusku, volební pracovníci chodia s urnami po domoch

V okupovaných regiónoch začali referendá o pripojení k Rusku, volební pracovníci chodia s urnami po domoch

23.9.2022 (Webnoviny.sk) – V Ruskom okupovaných regiónoch na Ukrajine sa začínajú referendá o pripojení sa k Rusku. Kremľom zorganizované hlasovanie je ostro kritizované Ukrajinou a Západnými štátmi a je vnímané ako krok smerom k anexii týchto území. Referendá sa konajú v Luhanskej oblasti a na územiach Záporožskej, Chersonskej a Doneckej oblasti, ktoré sú pod kontrolou ruských síl.

Pracovníci s urnami

Hlasovať môžu aj utečenci z okupovaných regiónov, ktorí sú v Rusku. Referendá by mali trvať do utorka, pričom počas prvých štyroch dní budú podľa Ruskom menovaných predstaviteľov volební pracovníci chodiť s urnami po domoch alebo zriadia provizórne hlasovacie miestnosti pri obytných budovách a v posledný deň budú otvorené klasické volebné miestnosti.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Referendá, ktoré sa ľudí pýtajú na to, či chcú, aby sa oblasti stali časťami Ruska, sa podľa agentúry AP určite skončia tak, ako chce Moskva. To by jej dalo zámienku tvrdiť, že pokusy ukrajinských síl o opätovné získanie kontroly sú útokmi na samotné Rusko, čo dramaticky vyeskaluje konflikt.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Historický míľnik

Líder proruských separatistov v Doneckej oblasti Denis Pušilin v piatok referendum vyhlásil za „historický míľnik“. Predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin v piatok vo vyhlásení okupovaným regiónom povedal, že ak sa rozhodnú „stať sa súčasťou Ruskej federácie – podporíme vás“.

Predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková zas povedala, že v referendách obyvatelia týchto regiónov hlasujú „o živote a smrti“.

Viac k témam: Referendum, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – V okupovaných regiónoch začali referendá o pripojení k Rusku, volební pracovníci chodia s urnami po domoch © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet