Vakcíny od Pfizeru či AstraZenecy nie sú dôveryhodné, Irán sa spolieha na vývoj vlastnej

Vakcíny od Pfizeru či AstraZenecy nie sú dôveryhodné, Irán sa spolieha na vývoj vlastnej

10.1.2021 (Webnoviny.sk) – Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chámeneí v piatok zakázal dovoz vakcín od americkej firmy Pfizer a jej nemeckého partnerta BioNTech a tiež od firmy AstraZeneca a Oxfordskej univerzity zo Spojeného kráľovstva. V televíznom prejave povedal, že dovoz očkovacích látok z Ameriky a Británie je zakázaný, pričom odkazoval na vzrastajúce počty úmrtí v oboch krajinách.

Chámeneí sa na margo daných krajín vyjadril, že im „naozaj neverí“ a niekedy chcú testovať svoje vakcíny v druhých štátoch. „Nie som optimistický ani pri Francúzsku,“ dodal.

Začali s testovaním na ľuďoch

Vodca však schválil dovoz vakcín z ďalších „bezpečných“ miest a naďalej podporuje iránske úsilie pri vývoji vlastnej látky. Irán začal testovať svoje vakcíny na ľuďoch v decembri. Na domáci trh by sa mohla vakcína dostať na jar.

Viac o téme: Koronavírus

Zástupcovia tvrdej línie v Iráne oponujú vakcínam vyrábaným v USA. Iránske Revolučné gardy dokonca v decembri zamietli využitie akejkoľvek zahraničnej vakcíny.

Cesty k vakcínam sú otvorené

Napriek sankciám si však Irán udržiava cesty k vakcínam, napríklad prostredníctvom v medzinárodnej iniciatívy COVAX.

Viac o téme: Koronavírus COVID-19 vakcína

Irán sa potýka s jednou najhorších epidémií koronavírusu na Blízkom východe. V krajine potvrdili nákazu u takmer 1,3 milióna ľudí a 56-tisíc v tejto súvislosti zomrelo.

Viac k témam: Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Vakcíny od Pfizeru či AstraZenecy nie sú dôveryhodné, Irán sa spolieha na vývoj vlastnej © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet