Vzťahy Ruska s USA narazili na dno, Lavrov dúfa vo víťazstvo zdravého rozumu

Vzťahy Ruska s USA narazili na dno, Lavrov dúfa vo víťazstvo zdravého rozumu

2.4.2021 (Webnoviny.sk) – Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov vyhlásil, že vzťahy so Spojenými štátmi a ich spojencami „narazili na dno“ a Moskva podľa neho zatiaľ nestanovila žiadny dátum, kedy by mohol ruský veľvyslanec odcestovať späť do Washingtonu.

Rusko stiahlo svojho diplomata v USA po nedávnych výrokoch amerického prezidenta Joea Bidena. Ten v televíznom rozhovore dostal otázku, či si myslí, že je ruský prezident Vladimir Putin zabijak, na čo odpovedal „áno“.

Putin za intervencie zaplatí

Krátko predtým americké úrady odtajnili spravodajské hodnotenie, podľa ktorého Putin povolil operácie na pomoc Donaldovi Trumpovi v amerických prezidentských voľbách v novembri minulého roka. Šéf Bieleho domu v súvislosti s tým poznamenal, že Putin „za to zaplatí“.

Lavrov označil Bidenove vyjadrenia za „otrasné“ a dodal, že prinútili Kremeľ prehodnotiť vzťahy s Bielym domom. Lavrov tiež vyslovil poľutovanie nad tým, že Washington odmietol Putinovu ponuku usporiadať rozhovor s Bidenom, ktorý by pomohol zmierniť rusko-americké napätie.

Rusko do EÚ dodávky nikdy nestopne

„Narazili sme na dno. Ale na druhej strane existuje nádej, že sú to všetci dospelí ľudia, ktorí si uvedomujú riziká spojené s podnecovaním väčšieho napätia. Dúfam, že zvíťazí zdravý rozum,“ povedal Lavrov s tým, že o termíne návratu veľvyslanca Anatolija Antonova do Washingtonu rozhodne Putin.

Lavrov taktiež zdôraznil, že Rusko má záujem na tom, aby bola Európska únia silná a nezávislá. Odmieta však tvrdenia, že Rusko využíva dodávky energie do krajín EÚ na posilnenie politického vplyvu. Povedal, že Moskva nikdy nepreruší dodávky, ani keby sa Západ rozhodol vystupňovať sankcie voči Rusku.

Viac k témam: rusko-americké vzťahy
Zdroj: Webnoviny.sk – Vzťahy Ruska s USA narazili na dno, Lavrov dúfa vo víťazstvo zdravého rozumu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet