Z domovov pred vojnou ušli takmer dve tretiny ukrajinských detí, konštatoval UNICEF

Z domovov pred vojnou ušli takmer dve tretiny ukrajinských detí, konštatoval UNICEF

11.4.2022 (Webnoviny.sk) – Od začiatku ruskej invázie zo svojich domovov ušli takmer dve tretiny ukrajinských detí, informuje Detský fond Organizácie Spojených národov (UNICEF). Riaditeľ núdzových programov UNICEF-u Manuel Fontaine, ktorý sa minulý týždeň vrátil z Ukrajiny, v pondelok Bezpečnostnej rade OSN povedal, že doma podľa odhadov zostalo 3,2 milióna detí a takmer polovici môže hroziť, že nebude mať dostatok jedla.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Útoky na systém vodnej infraštruktúry a výpadky elektriny zase zanechali odhadom 1,4 milióna ľudí bez prístupu k vode. Situácia je horšia v mestách Mariupoľ a Cherson na juhu, ktoré obkľúčili ruské sily a kde deti s ich rodinami strávili týždne bez tečúcej vody, hygieny a pravidelného prísunu jedla.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Stovky škôl a vzdelávacích zariadení boli napadnuté alebo použité na vojenské účely. Ďalšie slúžia ako úkryty pre civilistov,“ povedal Fontaine. Zatvorenie škôl ovplyvňuje vzdelávanie 5,7 milióna detí v školskom veku a 1,5 milióna študentov na vysokých školách.

OSN potvrdila, že 142 detí počas invázie zomrelo a 229 utrpelo zranenia. Tieto počty sú však pravdepodobne oveľa vyššie.

Viac k témam: Detský fond OSN, Pomoc deťom na Ukrajine, rusko-ukrajinský konflikt, Utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Z domovov pred vojnou ušli takmer dve tretiny ukrajinských detí, konštatoval UNICEF © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet