Zablokovaný Trumpov účet na Twitteri považuje Merkelová za problém, sloboda prejavu je základné právo

Zablokovaný Trumpov účet na Twitteri považuje Merkelová za problém, sloboda prejavu je základné právo

11.1.2021 (Webnoviny.sk) – Zablokovanie účtu dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter považuje nemecká kancelárka Angela Merkelová za „problematické“. O trvalom zablokovaní Trumpovho konta rozhodol Twitter v piatok.

Ako dôvod uviedol „riziko ďalšieho podnecovania násilia“. Spoločnosť reagovala na udalosti v americkom Kapitole, kam minulý týždeň v stredu vtrhli stovky priaznivcov odchádzajúceho prezidenta. Kongres v tom čase rátal hlasy Zboru voliteľov, aby potvrdil víťazstvo novozvoleného prezidenta Joea Bidena. Pri incidente zahynulo päť ľudí vrátane jedného policajta.

Politická komunikácia bez nenávisti

Prevádzkovatelia sociálnych sietí majú zabezpečiť, aby “politická komunikácia nebola otrávená nenávisťou, klamstvami a podnecovaním násilia“, uviedol Merkelovej hovorca Steffen Seibert. Takýmto prípadom je správne čeliť, napríklad označením problematického obsahu, sloboda prejavu je ale základné právo, upozornil hovorca.

„Do tohto základného práva možno zasiahnuť, avšak na základe zákona a v rámci, ktorý určia zákonodarcovia, nie na základe rozhodnutia manažmentu sociálnych mediálnych platforiem,“ povedal Seibert pred novinármi v Berlíne.

Účet zablokoval aj Facebook

„Z tohto pohľadu považuje kancelárka za problematické, že účty amerického prezidenta sú teraz trvalo zablokované,“ uzavrel Seibert.

Trumpov účet vo štvrtok zablokovala aj sociálna sieť Facebook, predbežne do inaugurácie jeho nástupcu Joea Bidena 20. januára. Opatrenie však môže platiť aj natrvalo.

Viac k témam: sociálne siete, účet, zablokovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zablokovaný Trumpov účet na Twitteri považuje Merkelová za problém, sloboda prejavu je základné právo © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet