Začali výstavby bulharsko-srbského plynovodu, bude diverzifikovať dodávky energií do regiónu závislého od ruského plynu

Začali výstavby bulharsko-srbského plynovodu, bude diverzifikovať dodávky energií do regiónu závislého od ruského plynu

1.2.2023 (Webnoviny.sk) – Prezidenti Bulharska a Srbska v stredu inaugurovali výstavbu bulharskej časti prepojenia plynovodov, ktorého cieľom je diverzifikovať dodávky energií do regiónu donedávna takmer úplne závislého od zemného plynu z Ruska.

Prístup k globálnemu trhu

Projekt v hodnote 85,5 milióna eur je jedným z niekoľkých plánovaných prepojení plynovodov, ktoré poskytnú východným členom Európskej únie a kandidátskym krajinám na členstvo v Únii prístup ku globálnemu trhu s plynom.

Prepojenie plynovodov dlhé 170 kilometrov, ktoré z väčšej časti zaplatí EÚ, spojí bulharské mesto Novi Iskar s mestom Niš na juhu Srbska.

Prepravná kapacita prepojenia

Plánovaná úvodná prepravná kapacita prepojenia je 1,8 miliardy metrov kubických plynu ročne s možnosťou reverzného toku.

Cieľom prepojenia je dopravovať plyn z Azerbajdžanu cez nový plynovod končiaci sa v Taliansku a zároveň poskytnúť Srbsku prístup k prístavom v Grécku, do ktorých sa dováža skvapalnený zemný plyn (LNG).

Viac k témam: Bulharský prezident, Plynovod, Srbský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Začali výstavby bulharsko-srbského plynovodu, bude diverzifikovať dodávky energií do regiónu závislého od ruského plynu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet