Zelenskyj sa údajne chystá odvolať ministra obrany Reznikova, nahradiť by ho mal šéf vojenskej spravodajskej služby

Zelenskyj sa údajne chystá odvolať ministra obrany Reznikova, nahradiť by ho mal šéf vojenskej spravodajskej služby

5.2.2023 (Webnoviny.sk) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj údajne chystá odvolanie ministra obrany Oleksija Reznikova z jeho postu.

Podľa vládnych a vojenských zdrojov webu Ukrajinská pravda Reznikova vo funkcii pravdepodobne nahradí šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov.

Ministrom je viac než rok

Informuje o tom portál Kyiv Independent, ktorého nemenovaný zdroj potvrdil, že na poste ministra obrany vo veľmi blízkej budúcnosti nastane zmena.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Reznikov by vraj mohol byť vymenovaný za ministra spravodlivosti a terajší šéf rezortu spravodlivosti Denys Maľuska by mohol odísť na post veľvyslanca ukrajinskej diplomatickej misie v Európe.

Správa Ukrajinskej pravdy neuviedla, kto bude viesť ukrajinskú vojenskú spravodajskú službu, ak sa Budanov stane ministrom obrany.

Oleksij Reznikov je ukrajinským ministrom obrany od 4. novembra 2021. Zohral dôležitú rolu v kampani za zabezpečenie západnej vojenskej pomoci, ktorá sa ukázala ako rozhodujúca pre ukrajinskú obranu pred Ruskom.

Korupčný škandál

Koncom januára tohto roka ukrajinský rezort obrany postihol korupčný škandál, ktorý viedol k odvolaniu niekoľkých vysokopostavených predstaviteľov.

Ukrajinský denník ZN.UA 21. januára uviedol, že ministerstvo obrany nakupovalo veľké množstvo potravín pre armádu za nafúknuté ceny. Ukrajinský národný protikorupčný úrad v tejto veci začal vyšetrovanie.

Námestníka ministra obrany Vjačeslava Šapovalova 24. januára odvolali z jeho postu a súd 2. februára rozhodol o jeho zatknutí na 60 dní.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Zelenskyj sa údajne chystá odvolať ministra obrany Reznikova, nahradiť by ho mal šéf vojenskej spravodajskej služby © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet