Neutrálne Švajčiarsko chce ponúknuť príspevok k európskej bezpečnosti, navrhlo výnimku zo zákazu reexportu zbraní na Ukrajinu

Neutrálne Švajčiarsko chce ponúknuť príspevok k európskej bezpečnosti, navrhlo výnimku zo zákazu reexportu zbraní na Ukrajinu

26.1.2023 (Webnoviny.sk) – Výbor švajčiarskeho parlamentu pre bezpečnostnú politiku odporučil výnimku zo zákona, ktorý zakazuje reexport švajčiarskych zbraní na Ukrajinu pre jej obranu pred Ruskom. Podľa výboru takýto krok nebude porušením švajčiarskej neutrality. Výbor odhlasoval výnimku v oblasti reexportu zbraní v prípadoch, ak sa silou porušuje medzinárodné právo.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Väčšina výboru je presvedčená, že Švajčiarsko musí ponúknuť svoj príspevok k európskej bezpečnosti, ktorá si vyžaduje podstatnejšiu pomoc Ukrajine,“ konštatoval parlamentný výbor pre bezpečnostnú politiku vo vyhlásení.

Dodal, že navrhnuté zmeny „rešpektujú neutralitu“, pretože neznamenajú priamy export švajčiarskeho vojenského materiálu do oblastí konfliktov. Avšak nie je isté, či švajčiarska vláda výnimku zo zákona schváli.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Zbrane
Zdroj: Webnoviny.sk – Neutrálne Švajčiarsko chce ponúknuť príspevok k európskej bezpečnosti, navrhlo výnimku zo zákazu reexportu zbraní na Ukrajinu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet