Zeman chce odvolať ministra zdravotníctva i riaditeľku ŠÚKL, vníma ich ako prekážky prijatia Sputnika V

Zeman chce odvolať ministra zdravotníctva i riaditeľku ŠÚKL, vníma ich ako prekážky prijatia Sputnika V

10.3.2021 (Webnoviny.sk) – Český prezident Miloš Zeman chce hovoriť s premiérom Andrejom Babišom o odvolaní ministra zdravotníctva Jana Blatného a riaditeľky Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (SÚKL) Ireny Storovej. V rozhovore pre portál Parlamentní listy sa vyjadril, že sú najväčšími prekážkami prijatia ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V. Skončiť by mal podľa neho aj minister zahraničia Tomáš Petříček, informuje spravodajský portál iDNES.cz.

Viac o téme: Koronavírus

Blatný požaduje, aby všetky vakcíny schválili v rámci Európskej únie (EÚ), čo na nedávnom stretnutí odobrili hlavní ústavní činitelia, vrátane Zemana. Prezident však teraz chce, aby vakcíny schválil SÚKL a mohlo sa nimi začať očkovať ešte pred schválením európskych orgánov.

Zeman argumentuje, že ruskú vakcínu používa už mnoho štátov, a ministrovi zdravotníctva a Storovej pripisuje zodpovednosť za české úmrtia na ochorenie COVID-19. „Kým sa týmito vakcínami, či ruskou alebo čínskou, očkujú milióny ľudí, tak tí dvaja, o ktorých som hovoril, sú vinní faktom, že aj naďalej budú zbytočne zomierať naši ľudia. Pričom počet mŕtvych už vyskočil na dvesto za deň,“ vyjadril sa.

Viac o téme: Koronavírus COVID-19 vakcína

K Zemanovej výzve na odvolanie ministrov sa po rokovaní Ústredného krízového štábu vyjadril vicepremiér Jan Hamáček. „Platí deľba moci a toto je vec pána premiéra. My sa riadime koaličnou zmluvou. Názor pána prezidenta je relevantný, ale rozhodnutie je na Andrejovi Babišovi,“ vysvetlil politik.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, očkovanie, odvolanie z funkcie, Sputnik V
Zdroj: Webnoviny.sk – Zeman chce odvolať ministra zdravotníctva i riaditeľku ŠÚKL, vníma ich ako prekážky prijatia Sputnika V © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet