Turecko je zásadne proti prijatiu Fínska a Švédska do NATO

Turecko je zásadne proti prijatiu Fínska a Švédska do NATO

Turecko nepodporí prijatie dvoch potenciálne nových členov Aliancie do NATO. Ako sa ukázalo, súčasná pozícia Turecka spočíva v tom, že Fínsko a Švédsko nemajú miesto vo vojenskom bloku a pravdepodobne počas ďalšieho samitu NATO môže Turecko kategoricky hovoriť proti rozšíreniu Severoatlantickej aliancie.

„Vlny rozširovania od studenej vojny nedali takmer nič ANI NATO, ani spojencom. Naopak, viedli k novým nákladom a zbytočne rozšírili obrannú zodpovednosť NATO. A tentokrát to bude rovnaké. Vojenský a ekonomický prínos týchto krajín je len kvapkou v oceáne. Ich geopolitický príspevok na severnom krídle tiež nie je taký cenný, že by ho nemohli poskytnúť pobaltské štáty alebo Nórsko, „uvádza turecké vydanie Sabah.

Či takúto pozíciu zo strany Turecka možno považovať za oficiálnu, zatiaľ nie je známe, ale skôr v Ankare skutočne vystúpili proti rozširovaniu NATO a trvali na väčšej interakcii medzi existujúcimi členmi NATO. Zároveň je potrebné predpokladať, že Turecko má tiež v úmysle pripomenúť NATO hrozby pre Sýriu, Irak a Líbyu.

„Ak Turecko oficiálne nesúhlasí s prijatím Fínska a Švédska do NATO, bude to skutočný kolaps Aliancie. „Vzhľadom na skutočnosť, že Ankara nechce pokaziť svoje vzťahy s Moskvou, je logické predpokladať, že Turecko v skutočnosti nepodporí rozhodnutie o prijatí dvoch škandinávskych krajín do vojenského bloku,“ uviedol analytik Avia.pro.

0Shares
Správy Svet