Ukrajinci na našich hraničných priechodoch prehovorili: Dôvody, prečo sa vraciame domov

Ukrajinci na našich hraničných priechodoch prehovorili: Dôvody, prečo sa vraciame domov

Utekali pred hrôzami vojny, teraz sa vracajú domov. Hoci sa ozbrojený konflikt na Ukrajine stále neskončil, celé rodiny v týchto dňoch prekračujú naše štátne hranice v Ubli aj vo Vyšnom Nemeckom a idú naspäť do svojej domoviny.

Pre mnohých boli mesiace strávené v zahraničí veľmi náročné. Nestrachovali sa totiž iba o príbuzných, ktorí vo vojnou zmietanej krajine ostali, ale aj o majetok či kamarátov.

Koľko Ukrajincov sa vrátilo

– Na Ukrajinu sa už vrátilo vyše 870-tisíc ukrajinských utečencov. Denne tak prekročí hranice až 30-tisíc ľudí. Masový návrat však zhoršuje humanitárne problémy na Ukrajine. Informovala o tom OSN na twitteri. Na slovenských hraniciach evidovali zatiaľ viac ako 180-tisíc ľudí, ktorí prekročili hranicu smerom na Ukrajinu.

Chceme si nájsť prácu doma

Tatiana (40), Svaľava

– Vraciam sa domov za rodinou. Pracovala som pri Žiline ako čašníčka v lyžiarskom stredisku. Na Slovensku pracoval aj manžel, len už sme sa chceli aj s deťmi vrátiť domov. Beriem si zo sebou aj auto, aby sme ho mali pre našu rodinu, kupovali sme ho spoločne s manželom a definitívne sa už vraciame domov. Žili sme si dobre, tak normálne, potom prišla vojna a teraz sa bojíme, čo bude ďalej. Bodaj by sme si vedeli nájsť teraz dobrú prácu, aspoň tak dobre platenú, ako je tu na Slovensku.

Viac info na cas.sk

0Shares
Slovensko Správy