USA veria, že Putin zaberie celú Ukrajinu „jedným úderom“

USA veria, že Putin zaberie celú Ukrajinu „jedným úderom“

Keď prezident Biden v piatok vyhlásil, že je presvedčený, že ruský prezident Vladimir V. Putin sa rozhodol zaútočiť na Ukrajinu „v najbližšom týždni, v najbližších dňoch“, skeptici medzi americkými spojencami zrazu zmĺkli. Niekoľko hodín predtým ich pán Biden informoval, že americké spravodajské služby sa práve dozvedeli, že Kremeľ vydal ruským vojenským jednotkám rozkaz pokračovať v invázii.

Teraz sa debata presunula na to, ako to pán Putin urobí: jedným masívnym celonárodným útokom; sériou zásahov, ktoré rozoberú krajinu kúsok po kúsku; alebo kobraltovým stlačením. Posledná možnosť je o to jednoduchšia, že v nedeľu ráno sa objavila správa, že Bielorusko povoľuje ruským jednotkám zostať na neurčitý čas, aby mohli ohrozovať Kyjev, hlavné mesto Ukrajiny. Putin možno vsadil na to, že dokáže rozbiť ukrajinskú ekonomiku a zosadiť vládu bez toho, aby musel okamžite nasadiť tanky.

Strategické rozhodnutia pána Putina v najbližších týždňoch môžu mať veľký vplyv na to, ako bude svet reagovať.

Ak zaútočí na celú krajinu jediným úderom – čo je prístup, ktorý vysokí americkí vojenskí a spravodajskí predstavitelia a mnohí externí analytici považujú za najpravdepodobnejší – mohlo by to vyvolať najväčšiu a najnásilnejšiu bitku o európske územie od nacistickej kapitulácie v roku 1945.

Niet pochýb o tom, že by sa takmer okamžite uplatnil celý balík sankcií a obmedzení vývozu technológií. Nasledovalo by medzinárodné odsúdenie, hoci Putin možno vsádza na to, že by netrvalo dlho a svet by si postupne zvykol na nové, väčšie Rusko, ktoré by obnovilo sféru vplyvu, ktorá bola kedysi charakteristickou črtou starého Sovietskeho zväzu. Píše portál Newswars.

Generál Mark Milley začiatkom tohto mesiaca americkým zákonodarcom povedal, že „Kyjev by mohol padnúť do 72 hodín, ak dôjde k plnohodnotnej ruskej invázii na Ukrajinu,“ uvádza Fox News.

„Milley povedal zákonodarcom počas brífingu za zatvorenými dverami 2. a 3. februára, že plnohodnotná ruská invázia na Ukrajinu by mohla mať za následok pád Kyjeva v priebehu 72 hodín a mohla by si vyžiadať 15 000 mŕtvych ukrajinských vojakov a 4 000 mŕtvych ruských vojakov,“ uviedla Fox News.

Zekenskij už raz z piatka na sobotu Ukrajinu opustil a teraz ho údajne „americkí predstavitelia“ (pravdepodobne Antony Blinken) vyzývajú, aby sa „pre vlastnú bezpečnosť“ vydal do Ľvova.

Pridajte si nás k odberu aj na telegrame: https://t.me/slovenskoaktualne

0Shares
Správy Svet