Už sa to pomaly rozlieva, v Taliansku a Bulharsku. Jednota voči Ukrajine je preč

Už sa to pomaly rozlieva, v Taliansku a Bulharsku. Jednota voči Ukrajine je preč

Vojna na Ukrajine znepokojuje nielen krajiny najviac postihnuté utečeneckou krízou. Je čoraz jasnejšie, že tento konflikt sa v budúcnosti odrazí na európskej politickej mape. S blížiacimi sa voľbami v jednotlivých krajinách začína téma ukrajinskej krízy rezonovať prakticky vo všetkých štátoch, ktoré sa akýmkoľvek spôsobom podieľajú na pomoci Ukrajine, či už finančne alebo dodávkami zbraní.

Po relatívne pokojnejšom období sa turbulencie tento týždeň vrátili do talianskej politiky. Podľa France24.com je to spôsobené sporom medzi dvoma najvyššími predstaviteľmi Hnutia piatich hviezd. Predseda strany Giuseppe Conte je proti tomu, aby premiér Mario Draghi podporoval Ukrajinu. Minister zahraničných vecí Luigi di Maio podporuje Draghiho prístup a v utorok spolu s desiatkami poslancov opustil Hnutie piatich hviezd. Tak bola rozdelená najsilnejšia strana talianskej vlády národnej jednoty.

Conte opakovane kritizoval Draghiho za to, že posiela zbrane na Ukrajinu, aby zvýšil výdavky na obranu. „Našou odpoveďou nemôžu byť preteky v zbrojení,“ povedal v apríli.

Naopak, Di Maio, zarytý obhajca Draghiho postoja k Ukrajine, vyjadril rozhorčenie nad Conteho postojom a obvinil Päť hviezd a ich vodcu z „nezrelosti“.

V Taliansku aj v zahraničí existuje presvedčenie, že ak niekto dokáže zvládnuť opakujúce sa politické a hospodárske krízy v krajine, je to Draghi. Ako prezident Európskej centrálnej banky v rokoch 2011 až 2019 bol oslavovaný ako „záchranca eura“ po tom, čo sľúbil, že urobí „čokoľvek, čo bude potrebné“ na záchranu krízou zmietaných menových trhov v roku 2012.

Téma Ukrajiny bude jednou z hlavných predvolebných

Problémy Hnutia piatich hviezd však spôsobujú, že ich popularita neustále klesá. Samotná skutočnosť, že vstúpili do vlády, im vzala ich „povstalecký“ imidž. Nedokázali však využiť svoj vstup do vlády. Po tom, čo bol premiér Draghi ocenený za svoj hospodársky úspech po covidovej kríze, preferencie Hnutia piatich hviezd klesli z 33 percent na iba trinásť, France24.com správy.

„Hnutie piatich hviezd je v kríze a nevie, kam má ísť. V budúcoročných voľbách stratia mnohých svojich poslancov,“ povedal Maurizio Cotta, profesor politiky na univerzite v Siene. „Všetci v ‚Päťhviezdičkovom‘ sú vystrašení.“

Vojna na Ukrajine však dáva tomuto sužovanému hnutiu novú príležitosť. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že väčšina Talianov je proti posielaniu zbraní do Kyjeva a zvyšovaniu výdavkov na obranu, hoci väčšina tiež odsudzuje ruskú inváziu.

Taliani nie sú veľkí bojovníci

„Taliani nie sú pre Putina, ale mnohí z nich sú skeptickí voči NATO,“ povedal Daniele Albertazzi, profesor politiky na univerzite v Surrey.

Od konca druhej svetovej vojny sú talianske vlády prozápadné. Kresťanská demokracia bola hlavnou politickou silou počas studenej vojny a zabezpečila, aby Taliansko bolo zakotvené v NATO s úzkymi väzbami na USA. Napriek tomu je Taliansko vnímané ako krajina so silným protivojnovým cítením, ktoré má korene v katolíckom sociálnom myslení.

Okrem toho sa v Taliansku v poslednej dobe čoraz viac objavuje únava z prebiehajúcej vojny. Conte sa to pokúsi využiť pred nadchádzajúcimi voľbami.

Jeho oponent Di Maio sa naopak domnieva, že zatiaľ čo vojna naďalej podporuje krízu životných nákladov, Taliansko bude naďalej podporovať západný pohľad na vojnu na Ukrajine.

Ľudia môžu šomrať, ale to je všetko.

Profesor Cotta dodáva, že pacifistické a protiamerické aspekty talianskej verejnej mienky sú oveľa slabšie ako túžba udržať Taliansko v Európe a Atlantickú alianciu: „Ľudia môžu šomrať a hovoriť, že nechcú platiť za vojnu atď. Ale vedel by si potom niekto predstaviť, že by to išiel sám bez toho, aby bol spolu s Francúzskom, Nemeckom a Spojenými štátmi? To nemyslíš vážne. Taliani sa veľmi boja, že zostanú v Európe sami.“

Politické otrasy aj v Bulharsku

Bulharská vláda liberálneho premiéra Kirila Petkova bola v stredu zvrhnutá hlasovaním o nedôvere a po troch vlaňajších voľbách uvrhla krajinu do novej politickej Euronews.com krízy.

Stalo sa tak len šesť mesiacov po tom, ako sa v decembri k moci dostal premiér Kiril Petkov a strana „Naďalej sa meníme“. Petkov bol zvolený na základe svojich sľubov vykoreniť korupciu a zaviesť reformy v najchudobnejšom členskom štáte Európskej únie.

Jeho centristická vláda však bola oslabená, keď populistická strana „Ja takí ľudia“ (ITN) vystúpila z koalície. Predseda strany ITN Slavi Trifonov nesúhlasil s Petkovom v súvislosti s revidovaným štátnym rozpočtom krajiny a obvinil premiéra, že zvýšením nového dlhu vedie Bulharsko do bankrotu.

Ignorovanie národných záujmov, ústupkov EÚ, rast popularity Moskvy

Petkova tiež obvinil, že ignoruje národné záujmy Bulharska tým, že ustupuje požiadavkám Severného Macedónska s cieľom dostať Bulharsko do EÚ.

Členovia hlavnej opozičnej strany GERB ďalej odsúdili vládnu koalíciu za to, že nedokázala zabrániť rastu inflácie. „Schválili sme hlasovanie o nedôvere vláde pre jej zlyhanie v hospodárskej a fiškálnej politike,“ povedala predsedníčka parlamentu GERB Desislava Atanasová.

Táto porážka vlády by mohla vyvolať štvrté voľby v Bulharsku od apríla 2021.

Petkov minulý týždeň vyzval na „odvážne a zodpovedné“ hlasovanie v parlamente a varoval pred „špirálou“ nových volieb.

„Bola by to katastrofa a strata času v rozhodujúcej chvíli,“ povedal novinárom.

Bulharsko sa však nevyhne vplyvu ukrajinskej krízy v žiadnych nasledujúcich voľbách. Zdá sa, že práve tu môže veľmi silno „mávať“ svojimi volebnými preferenciami. Písali sme tu o blížiacom sa páde tamojšej vlády bez ohľadu na to, či existuje dodávka bulharských zbraní na Ukrajinu alebo nie. Petkov sám v tom čase povedal, že Bulharsko je príliš blízko ku konfliktu na to, aby poslalo zbrane.

Prieskumy verejnej mienky v Bulharsku ukazujú nárast popularity nacionalistickej, proruskej strany „Vazrajdane“ tesne po začiatku vojny a ruskej invázii na Ukrajinu, uzatvára Euronews.com.

0Shares
Správy Svet