V Banskej Bystrici je vyhlásená mimoriadna situácia

V Banskej Bystrici je vyhlásená mimoriadna situácia

V súvislosti s počasím, ktoré bolo v noci z pondelka, 16. augusta na utorok, 17. augusta extrémne, došlo v rámci Banskej Bystrice k rozsiahlym materiálnym škodám. Od polnoci samospráva v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom, mestskými spoločnosťami, zamestnancami MsÚ i dobrovoľníkmi sumarizuje ich rozsah, prebiehajú záchranné práce a celkovú vzniknutú situáciu monitoruje. Mesto preto vyhlásilo mimoriadnu situáciu a vyzýva Banskobystričanov a Banskobystričanky, aby boli trpezliví, nakoľko sa škody odstraňujú priebežne podľa dôležitosti. Z dôvodu bezpečnosti musel byť uzatvorený Mestský park na Tajovského ulici i viaceré cintoríny.

„Do tejto chvíle bolo poškodené trolejové vedenie v smere do Rooseveltovej nemocnice i Kremničky opravené a sfunkčnené. Trolejbusy by tak už mali jazdiť na všetkých linkách do jednotlivých lokalít bez obmedzení. Sprejazdnené sú aj všetky cesty i chodníky, a postupne sa mestské dodávateľské spoločnosti Milan Smädo ꟷ MIS – údržba ciest a komunikácií a Begbie postarajú aj o dočistenie miestnych komunikácií od drobných konárov, lístia a iného nánosu po silnom vetre,“ píše vo svojom oficiálnom vyhlásení Mesto Banská Bystrica.

„Aktuálne evidujeme do dvesto podnetov a ďalšie neustále prichádzajú, preto sa snažíme nastaviť plán priorít. Pracovníci ZAaRES-u, príslušníci mestskej polície, dodávateľské spoločnosti mesta a ďalší zamestnanci mestského úradu sú od skorého rána v teréne, preverujú všetky požiadavky, koordinujú svoju prácu s hasičmi a najproblematickejšie veci postupne odstraňujú. Žiadame obyvateľov, aby boli trpezliví. Zároveň ich vyzývame, aby v najbližších dňoch nenavštevovali cintoríny ani mestský park, nakoľko v týchto lokalitách je potrebné odstrániť popadané stromy, ďalšie desiatky ošetriť a stabilizovať,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Od skorého rána podávajú pomocnú ruku obyvateľom aj zamestnanci Podniku medzitrhu práce. Mesto zároveň zakúpilo materiál a plachty, ktorými v spolupráci s príslušníkmi z Hasičského a záchranného zboru Banská Bystrica pomáha obyvateľom v najviac zasiahnutých lokalitách prekrývať odtrhnuté strechy. Oddelenie odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev pristavilo podľa požiadaviek vo viacerých mestských častiach veľkokapacitné kontajnery na zber odpadu.

V súvislosti s mimoriadnou situáciou nasadí vlastné kapacity aj Slovenský vodohospodársky podnik, š.p. OZ Banská Bystrica, ktorý bude zabezpečovať čistenie a odstraňovať poškodené stromy na území intravilánu mesta.

„Na základe podnetov od obyvateľov v súvislosti s výpadkom dodávky elektrickej energie sme zisťovali od Stredoslovenskej distribučnej, a. s. aktuálny stav. V Banskej Bystrici máme v týchto chvíľach plošné problémy s dodávkou elektriny už iba v mestskej časti Radvaň. Na riešení pracujeme a v najbližších hodinách by sa mala postupne obnovovať dodávka elektriny pre čoraz viac odberateľov. Podnikneme všetky potrebné kroky, aby sme okruh zasiahnutých odberateľov čo najskôr zúžili. Kedy však odstránime poruchu definitívne, to zatiaľ nedokážeme odhadnúť. Situácia je extrémne náročná v mnohých lokalitách stredného Slovenska. Lokálne sa v Banskej Bystrici môžu ešte riešiť jednotlivé poruchy na úrovni nízkeho napätia, ale k tým sa dostaneme až po odstránení porúch na úrovni vysokého napätia,“ informuje Miroslav Gejdoš, špecialista externej komunikácie Stredoslovenskej distribučnej, a. s.

Vzniknuté škody môžu obyvatelia aj naďalej nahlasovať na linku 159, na ktorej polícia zaznamenáva podnety a postupne zabezpečuje ich riešenie. Vyvrátené, zlomené či poškodené stromy je možné nahlásiť priamo ZAaRESu na e-mail sekretariat@zaaresbb.sk.

0Shares
Slovensko Správy z domova